Nya pallplatser för NFK i Skåne

02 JUL 2019 11:37
Under gångna helgen flögs tre Världscuptävlingar i friflyg på Rinkabys övningsfält utanför Åhus i Skåne. Norbergs Flygklubb stod som fältansvariga samt arrangör för den första tävlingen, Swedish Cup.
  • Skapad: 02 JUL 2019 11:37

Länk till resultatlistorna

Sedan passade Danmark på att arrangera Danish Cup och Norge Norwegian Cup på samma fält.

Tävlingsveckan inleddes med Swedish Cup och vind från väst på 6 m/s. Det blev en svårflygen dag i vinden. Efter en inledande grundstart på 150 sekunder var arrangören tvungen att sänka maxtiden till 120 sekunder för att hålla modellerna inom fältgränsen.
Fyra piloter klarade samtliga grundstarter i klass F1A och sju piloter i klass F1B. Klass F1C avgjordes under grundomgångarna, Martin Larsson Sländan tog segern med tiden 501 sekunder.
På grund av den starka vinden flögs finalen följande morgon. Vind runt 3 m/s och termikfritt bäddade för en fin final. Per Findahl, Norbergs FK tog hem segern i klass F1A med tiden 454 sekunder. Silvret gick till Mikhail Kosonozhkin, Ryssland, med tiden 403 sekunder och brons till Ron Assmuss, Tyskland, med tiden 265 sekunder. I klass F1B flög Mykola Kovalenko, Ukraina, längst och segrade med tiden 458 sekunder. Silver till Bernd Silz, Tyskland, med tiden 436 sekunder och brons till Aram Schlosberg, USA, med tiden 413 sekunder. I klass F1Q segrade Matti Lihtamo, Finland, med tiden 378 sekunder före Alexander Maximov, Ukraina, på silverplatsen med tiden 349 sekunder och brons till Andreas Lindner, Tyskland, med tiden 266 sekunder.
Efter att finalen i Swedish Cup klarats av startade Danish Cup. Svagare vind än under Swedish Cup gjorde att maxtiden under grundomgångarna kunde hållas på tre minuter hela dagen. Efter grundstart fyra såg det ut att bli en jättestor final, men efter en flytt på fältet på grund av vindändring så blev sista starten riktigt svår och många tappade tid. Till finalen klarade sig sju piloter i klass F1A, fem i F1B och tre i F1Q. Klass F1C var åter igen avgjord efter grundomgångarna, nu segrade Yaroslav Vasilyev, Vitryssland, med tiden 881 sekunder. Finalen blev åter igen en tidig morgonfinal kommande morgon. I klass F1A fick Per Findahl till en fantastisk flygning som försvann efter 530 sekunder bakom några träd. Silvret gick åter igen till Mikhail Kosonozhkin, Ryssland, med tiden 498 sekunder och brons till Thomas Weimer, Tyskland, med tiden 403 sekunder. I klass F1B segrade Mykola Kovalenko, Ukraina, med tiden 431 sekunder, silver till Bernhard Schwendemann, Tyskland med tiden 299 sekunder och brons till Christian Schwartzbach, Danmark, med tiden 246 sekunder. I klass F1Q segrade Dietrich Sauter, Tyskland, med tiden 486 sekunder före silvermedaljören Matti Lihtamo, Finland, med tiden 431 sekunder och brons till Tom Oxager, Danmark, med tiden 311 sekunder.
Efter en välbehövlig vilodag avslutades veckan med Norwegian Cup. Svag vind inledningsvis, men efter en vindkantring efter grundstart två tilltog vinden och de avslutande grundstarterna flögs i svår turbulens. Norwegian Cup fungerade i år som svenskt mästerskap efter att vi fått ställa in SM i vintras efter att isen blivit för dålig. Tre piloter i klass F1A överlevde grundomgångarna, hela tio piloter i F1B och slutligen två piloter i F1C respektive F1Q. Finalen blev åter igen en morgonfinal efter att kvällen stormat bort. Kosma var enda svensk i F1A finalen men han var tvungen att åka hem så det blev en tvåmansuppgörelse i F1A mellan Allard van Wallene, Holland, och Tapio Hanhilammi, Finland. Allard vann med tiden 286 sekunder och silver till Tapio med tiden 280 sekunder. Bronset gick alltså till Kosma. I klass F1B tog Mykola Kovalenko, Ukraina, sin tredje raka seger med tiden 320 sekunder, mycket imponerande. Silver till Jes Nyhegn, Danmark, med tiden 308 sekunder och brons till Dag Edvard Larsen, Norge, med tiden 296 sekunder. I klass F1C segrade Yaroslav Vasilyev, Vitryssland före Martin Larsson på silverplatsen. I F1Q drog Alexander Maximov längsta strået och segrade med en sekunds marginal till Matti Lihtamo, Finland.
En hektisk tävlingsvecka var över och Norbergs Flygklubb är nöjda med såväl arrangemanget som resultaten för klubben.
SM resultaten blev följande efter att Norwegian Cup avslutats:
F1A
1. Kosma Huber, Norbergs FK
2. Per Findahl, Norbergs FK
3. Oskar Findahl, Norbergs FK
F1B
1. Bror Eimar, Norbergs FK
2. Håkan Broberg, Gagnefs FK
3. Magnus Söderling, Uppsala FK
Lagtävlingen vanns av Norbergs FK före AKM Malmö.
Vi flyger också NM ihop med våra Nordiska sommartävlingar. Här slås alla tävlingarnas resultat under grundomgångarna ihop och ger ett NM resultat.
F1A
1. Per Findahl, Sverige, 2257 sekunder
2. Kosma Huber, Sverige, 2156 sekunder
3. Lars Buch Jensen, Danmark, 2120 sekunder
F1B
1. Vegar Nereng, Norge, 2225 sekunder
2. Dag Edvard Larsen, Norge 2160 sekunder
3. Bror Eimar, Sverige, 2140 sekunder
På grund av fotoförbud på fältet inkluderar jag endast några kort som är tagna utanför fältet.