Världscupen 2018

14 JAN 2019 10:15
Per Findahl slutade tvåa i totala världcupen efter mycket spännande slut på grund av protester som gjorde att man fick kolla igenom samtliga resultat från årets tävlingar.
  • Uppdaterad: 14 JAN 2019 10:15

Det tog hela tre veckor efter att den sista tävlingen i Världscupen i friflyg flugits i Israel innan det officiella resultatet i Världscupen kunde presenteras på kvällen sista dagen på året. Detta berodde på två inlämnade protester som FAI var tvungna att behandla. Norbergs Flygklubb har haft Piloter med i hela 21 deltävlingar i Världscupen 2018.

Per Findahl hade seger i totala Världscupen 2017 i klass F1A att försvara. Innan de sista två tävlingarna i Israel så fanns fortfarande en teoretisk chans för Per att åter igen ta hem totalen även om det skulle bli svårt. Per flög bra i Israel och lade beslag på andraplatsen i tävlingen Otzma Open. Per tog ett kliv upp från tredje plats till silverplatsen och slutade en endaste futtig poäng från Anton Gorskiy, Ryssland som segrade på 2182 poäng, Per fick alltså 2181 poäng. Bronsplatsen togs hem av Robert Lesko, Kroatien på 2114 poäng. Pers poäng grundade sig på en seger i Salonta Cup, Rumänien i maj, seger i Bulgaria Cup i augusti, Seger i Holiday on ice, Norge i mars, seger i Bear Cup, Finland i mars, andraplats i North America Cup, USA i februari och slutligen en andraplats i Otzma Open, Israel i december.

Norbergs andra Pilot i totalen i klass F1A blev Kosma Huber på plats 27. Kosma har flugit mycket bra under året men hade lite oflyt efter att protesterna behandlats, vilket medförde att några av de tävlingarna han flugit fått delade segrar, vilket i sin tur drar ner poängen. Fyra delade segrar blev det för Kosma under året, Norwegian Cup och Swedish Cup i Sverige i juli samt Kar-tel Cup och Spzg Cup i Polen i mars.

Tredje Norbergare blev Robert Hellgren på plats 169. Robert tog hem sina poäng genom en sjundeplats i Swedish Moose Cup och en 16 plats i Bear Cup, båda tävlingarna flögs i Finland i mars.

I totalen i klass F1B slutade Bror Eimar på plats 34. Bror tog sina poäng genom två delade segrar i Norwegian Cup och Danish Cup, Sverige i juli samt en 13 plats i Max Men, och en 16 plats i North America Cup, USA i februari.

Slutresultatet samt resultat från alla tävlingar finns att se här.