Friflygakademien

Friflygakademien är en idé som funnits länge. Idén är att utveckla och förbättra svenskt friflyg. Mycket inom friflyget har tidvis fungerat riktigt bra och vi vill därför göra en analys av vad det är som leder till framgång. Från analysen bör vi kunna skilja ut och använda det som är framgångsrikt under förberedelser för nästa säsong, nästa mästerskap eller för nästa generation av friflygare.

Det är svårt att acceptera att friflyget står still eller kanske till och med går tillbaka. Vi borde kunna använda resultatet av analysen till att skapa en anda av framåtskridande och utveckling.

Under arbetets gång dokumenteras det som är viktigt och så småningom kommer vår dokumentbank att vara tillräckligt för en kontinuerligt hög nivå inom svenskt friflyg.

Friflyg omfattar mycket som är nödvändigt att kunna men som är svårt att lära sig. Det kan vara aerodynamik, teknik, materiallära, tillverkningsmetoder, träningsmetoder och förberedelser för genomförande av en tävling.

En metod att lyckas med en systematisk utveckling är att akademisera kunskapen. Det teoretiska kan lätt dokumenteras och utvecklas och här finns det redan en del bra dokumentation.

Även de hantverksmässiga delarna av friflygandet behöver en akademisering. Här finns mycket viktiga kunskaper som behöver analyseras och dokumenteras. Den empiriska kunskapen om hantverket kan akademiseras, inte för att utbilda oss till hantverkare utan för att skapa en högre förståelse. Att förstå ett hantverk och att kunna ett hantverk är däremot två helt olika saker.

Det är i vår tid inte tillräckligt att använda medeltida metoder som att t.ex. gå som gesäll under ett antal år för att lära sig fackkunskaper. Motsvarande upplärning har tidigare skett i stora klubbar med organiserade teorikurser och byggverksamhet med instruktörer och materialförråd. Detta är nästan borta idag. En metod för att dokumentera och förmedla kunskap inom friflyg känns därför som en angelägen uppgift för Friflygakademien. Efterfrågan på kunskap är stor.

Under en process där vi gradvis akademiserar vår verksamhet kommer vi att kunna utveckla friflyget på flera olika sätt. Inte minst får vi möjlighet att uppträda med större auktoritet mot omvärlden och inom våra förbund och dessutom höja sportens status. Det kan leda till att bättre möjligheter och resurser inom våra förbund kan ställas till vårt förfogande. Detta skulle vara positivt för framtida satsningar, nationellt och internationellt.

Här nedan finns länkar till viktiga dokument som kan förändra framtiden för intresserade friflygare. Alla av oss kanske inte kan bli världsmästare men var och en kan hjälpa till att föra friflyget framåt med det som hon eller han är duktig på inom flygning, teknik, taktik, administration, pedagogik, information eller annat.

Friflygakademien kommer att samla värdefull dokumentation i takt med att arbetet fortskrider. Om du som läser detta har eller känner till värdefulla studier som finns gjorda inom friflyg (särskilt sådana som inte nått ut på nätet) får du gärna höra av sig med tips.

Inga nyheter är skapade

Hans Ohlsson