Hoppa till sidans innehåll

Svenska friflygregler


Det finns ett antal svenska regler som skiljer sig från FAI Sporting Code.

Förr i tiden fanns det översättningar av FAI-reglerna till svenska med tillägg och noteringar om de specifika svenska reglerna eller undantagen som skulle gälla i Sverige.

Det fanns arkiv på förbundsexpeditionen för regler. Det sändes ut månadsmeddelanden med beslut, revideringar, o.s.v.

 

Dagens system med elektroniska media är överlägset det gamla i många avseenden. Vem som helst kan enkelt ta del av FAI Sporting Code på nätet. FSF och SMFF har länkar till FAI. En del svenska regler finns på SMFF: s hemsida, med det finns regler som fortfarande tillämpas som är svåra att hitta, eller inte kan hittas där. Frågan är om de fortfarande kan anses gälla.

 

Exempel på sådana regler är:
 

1.      ”… minst tre tävlande från två klubbar.”

2.      Regler för ”Stora Grabbars märke”.

3.      Regler för DM.

4.      Regler för NM.

5.      ”… tävlande och tidtagare i F1C ska ha hörselskydd…”

6.      ”… startgrupp med F1C-modeller placeras på ett säkerhetsavstånd till höger om övriga startande (sett i vindriktningen).

7. ”Tävlingsarrangören behöver inte ha någon tävlingsjury under tävlingen. ”Eventuella protester behandlas av Grenstyrelsen efter tävlingen”.

 

Dagens system att organisera modellflyget går snabbt mot elektroniska medel för kommunikation. Vi har alla intresse av att de moderna systemen ska fungera. Vi kan alla hjälpa till att uppmärksamma sådant som kommit i kläm när det gamla papperssystemet ersätts med elektroniskt system.

 

Poängreglerna för Stora Grabbars märke finns i protokoll från Förbundsmöte 2006 men kraven som ska vara uppfyllda för att DM och NM ska räknas som poänggrundande tävling är svåra att finna.

 

Det är önskvärt att få en samlad bild av det svenska regelverket som påverkar friflyget och försöka sortera det i sådant som ska behållas och sådant som ska tas bort. Det som ska vara kvar bör legaliseras genom SMFF-beslut och finnas sökbart via SMFF: s hemsida eller friflygets hemsida.

Uppdaterad: 12 AUG 2011 22:33 Skribent: Bror Eimar

Postadress:
Norbergs FK - Flygsport
C/O L.G Söderlind, Stigaregatan 10
73834 Norberg

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Se all info