Hoppa till sidans innehåll

Kommentarer till Lagledarhandboken


SMFF har under de senaste åren gått igenom en stor förändring. Expeditionen har flyttats till FSF. Den största delen av de pappersdokument som fanns i den tidigare expeditionen i Norrköping har inte digitaliserats. Därmed är de inte tillgängliga för medlemmarna. Man skulle kunna säga att eftersom de inte syns så finns de inte.

 

Det gäller otaliga pappersdokument som upprättades och distribuerades. I vissa fall gäller det regler, instruktioner, ändringar eller uppdateringar som påverkade tävlingsflygandet. Om dessa regler och instruktioner fortfarande ska anses vara gällande måste de vara tillgängliga för alla medlemmar i form av dokument-förteckningar och samtliga dokument. Detta borde i dagens läge vara tillgängligt på Internet på SMFF/FSF:s hemsidor.

 

Dagens system med elektroniska media är överlägset det gamla i många avseenden. Vem som helst kan enkelt ta del av FAI Sporting Code på nätet. FSF och SMFF har länkar till FAI. En del svenska regler finns på SMFF:s hemsida, med det finns regler som fortfarande tillämpas som är svåra att hitta, eller helt enkelt inte finns där. Frågan om de fortfarande gäller bör därför besvaras med nej.

 

Några exempel på sådana regler är:

1.      ”… minst tre tävlande från två klubbar.”

2.      Regler för ”Stora Grabbars märke”.

3.      Regler för DM.

4.      Regler för NM.

5.      ”… tävlande och tidtagare i F1C ska ha hörselskydd…”

6.      ”… startgrupp med F1C-modeller placeras på ett säkerhetsavstånd till höger om övriga startande (sett i vindriktningen).

7.      Instruktion för Landslagsledare

8.      Instruktion för Landslagsdeltagare

 

Dagens system att organisera modellflyget går snabbt mot elektroniska medel för kommunikation. Vi har alla intresse av att de moderna systemen ska fungera. Vi kan alla hjälpa till att uppmärksamma sådant som kommit i kläm när det gamla papperssystemet ersätts med elektroniskt system.

 

Poängreglerna för Stora Grabbars märke finns i protokoll från Förbundsmöte 2006 men kraven som ska vara uppfyllda för att DM och NM ska räknas som poänggrundande tävling är svåra att finna.

 

Det är önskvärt att få en samlad bild av det svenska regelverket som påverkar friflyget och försöka sortera det i sådant som ska behållas och sådant som ska tas bort. Det som ska vara kvar bör legaliseras genom SMFF-beslut och finnas sökbart via SMFF: s hemsida eller Friflygets hemsida.

 

För nya instruktioner i lagledarhandboken finns formuleringar och uttryck hämtade från, i huvudsak, RF:s och Specialistförbundens regler. Detta finns redovisat på sidan i lagledarhandboken med ”Tack till arrangören”. 

Uppdaterad: 15 AUG 2010 22:58 Skribent: Bror Eimar

Postadress:
Norbergs FK - Flygsport
C/O L.G Söderlind, Stigaregatan 10
73834 Norberg

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Se all info