Utveckling av friflyget och landslaget

Vi strävar efter att förbättra de tävlandes möjligheter att hävda sig väl i mästerskapen i framtiden. Därför bör lagmedlem/lagledare medverka till att planering, instruktioner, metoder och utrustning uppdateras och förbättras. Det finns ingen annan instans som kan göra det bättre.

En viktig förutsättning för utveckling är att lagledaren/lagmedlemmarna följer utvecklingen under EM/VM och noterar användbara nyheter inom tävlingsadministration, teknik, taktik och coaching. Av detta kan vi göra analyser och utvärderingar och ta fram förslag till förbättringar som bygger på fakta.

De analyser som tas fram bör vara objektiva och kunna användas av alla som är intresserade av att utvecklas inom svenskt friflyg. De bör vara en viktig del i våra friflygmöten och träningsläger.

Exempel på sådant som kan planeras i god tid före mästerskapen är:

1. Fysisk träning.
  2. Taktisk träning.
  3. Psyko-autogen träning
  4. Funktionell utrustning och samordning inom laget.
  5. Mätutrustning och mätning.
  6. Termikträning.
  7. Startteknik.
  8. Tx-pejling. Användning av olika antenner.
  9. Användning av GPS.

En viktig grund för utveckling är lagledarrapporten. Denna rapport baseras bl.a. på de förberedelser som gjordes före mästerskapet och tävlingsflygningarna och lagarbetet under mästerskapet.

Bifogade tävlingsprotokoll kan användas som underlag för en hel del slutsatser, exempelvis:

• Undvikande av incidenter
  • Disponering av periodtid.
  • Utfall av hämtning

På ett lagmöte direkt efter mästerskapstävlingarna bör man samla in de viktiga synpunkter som kan betecknas som färskvara, ex.vis:

1.      Vad var bra?

2.      Vad bör vi ändra till nästa gång?

3.      Gjorde andra nationer någonting bättre?

4.      Förslag till förbättringar.

Vår rutin för att nå goda resultat och att gradvis förbättra landslagets prestationer bör alltså baseras på erfarenheter från tidigare mästerskap. De instruktioner, tabeller och blanketter och annat som finns i den här handboken bör kunna ge bra underlag till analyser och utveckling.

En viktig utgångspunkt är att lagens resultat beror på de individuella prestationerna. Det är framförallt erfarenheter från tävlande på hög nivå, World Cup och EM/VM, som ger idéer och metoder som leder vidare.

En lagledare som är väl lämpad och förberedd för uppgiften kan hjälpa lagmedlemmarna och laget till bättre resultat. I vissa situationer måste initiativ och åtgärder vidtas snabbt. Samarbete inom laget är här viktigt.

Uppdaterad: 26 JUN 2010 15:19 Skribent: Bror Eimar