Friflyg

NFKs Friflyg trupp

Lite om sporten Friflyg

Friflyg är en sport där vi tävlar med friflygande, ej radiostyrda, modellplan. Sporten är att försöka få planen att flyga så länge som möjligt. För att lyckas med detta:

· Måste den tävlande kunna trimma sina modeller så de flyger så bra som möjligt och fungerar bra som de tävlingsredskap de är.

· Väljer många att bygga sina egna modeller och måste därför behärska att bygga och konstruera sina modeller, tävlingsredskapen. Vi använder lätta trämaterial, kolfiber, kevlar och en hel del finmekanisk utrustning för att bygga våra modeller. Speciella regler begränsar modellens prestanda genom att begränsa bärytan och minimivikten. För att inte gå för djupt in på reglerna, kan man säga att modellerna är 2-2,5 meter mellan vingspetsarna och väger strax under halvkilot. Det går även att köpa färdiga modeller och vara med och tävla.

· Måste den tävlande dessutom vara duktig att bedöma det väder som modellen ska flyga i. Under en tävling så är det alltid den biten som avgör vem som flyger längst. För att behärska detta krävs enormt med träning (Sådana bitar finns ju i alla bra sporter) och man kan aldrig bli helt fullärd! Lägg därtill att den gren av friflyg som jag sysslar med är mycket konditionskrävande, förflyttningarna kan vara uppåt 35 km under en tävlingsdag, så ser man att friflyg kan vara en mycket tuff sport.

Tävlingar

Norbergs Friflygare reser på många tävlingar under säsongen.

Här kan du se vilka tävlingar de ska delta på, det kommer även länkas till resultat från varje tävling.

Friflyg Tävlingar

Tävlingar som Norbergs Flygklubb arrangerar

Tävlingskalendern

RC Segel tävlingar

Sliglandasnurren (F3K)

Hans Ohlson Memorial Cup

Tävlingskalendern F3K

NFKs Friflygtrupp

Här presenteras klubbens aktiva Friflygare.

Norbergs Flygklubb har Sveriges mest meriterade och aktiva friflygare. Man har i klubben extremt många topplaseringar i Världseliten, eller vad sägs om detta:

3. VM-Guld

1. VM-Silver