Bear Cup 2010

11 MAR 2010 13:08
Norbergs Flygklubb hade en kanonhelg när Världscupen i friflyg drog igång för klubbens friflygare. Tävlingen Bear Cup var den andra tävlingen för året i kalendern och flögs strax utanför Åbo i Finland. Den första tävlingen för året flögs för två veckor sedan i USA utan medverkan från Norbergsklubben.
  • Uppdaterad: 08 JUN 2016 02:18

Tillfälligt resultat från Bear Cup

Fler Bilder från tävlingen

Hela tre värlscupsegrar kunde Norbergs lag stoltsera med när tävlingarna var över.Efter en minst sagt problematisk överresa med fastfrusna färjor lyckades norbergsflygarna ta sig till tävlingsplatsen endast ett par timmar innan tävlingstart. Inte den bästa uppladdning kanske, men norbergsflygarna visade att de trots detta kunde bemästra situationen.

Norbergs lag under helgen bestod av Bror Eimar i klass F1B och sedan Robert Hellgren, Per Findahl och Kosma Huber i klass F1A. I F1A juniorer kom Norberg till start med Oskar Findahl, Daniel Åsberg och Henrik Westén.

Grundstarterna inleddes med superbt väder men tufft underlag att springa på,  det var vindstilla och ett par decimeter snö med lite stöp under. Trots detta maxade fyra av norbergsflygarna i den första grundstarten. Under dagen klarade Oskar, Per, Robert, Kosma och Bror samtliga grundstarterna med max flygtid och gick vidare till finalen. Daniel och Henrik flög bättre och bättre under dagen och de avslutade med en maxflygning och en lite miss. Henriks tid räckte till femteplatsen i juniortävlingen, Daniel slutade nia. Oskar kvalificerade sig till finalen tillsammans med Anrijs Plume från Estland. I femminutersfinalen flög Oskar 251 sekunder och segrade i juniortävlingen med tre sekunders marginal till Anrijs 248 sekunder.

I klass F1B klarade Bror femminutersfinalen tillsammans med sex till tävlande. Avgörandet kom i sjuminutersfinalen när Bror flög 330 sekunder och tog hem segern. Andraplatsen togs av Yrjö Waltonen från Finland som flög sju sekunder kortare än Bror.

I F1A seniorer råkade Robert ut för ett mekaniskt problem och fick en kort flygning i femminutersfinalen. Tiden för Robert räckte till 21 plats bland de 24 som tagit sig till final. Kosma råkade också ut för lite strul varpå hans resultat räckte till en 23 plats. Per fick till en bra flygning med sin flappermodell och klarade fem minuter tillsammans med sex andra. Den andra finalen då sju minuter skulle flygas blev riktigt tuff. Endast Per Findahl och Mikhail Kosonozhkin från Ryssland klarade tiden med minsta möjliga marginal och gick vidare till niominutersfinalen. I den sista flygningen för dagen flög Mikhail först och fick ihop 337 sekunder. Per avslutade med en riktigt vass flygning som landade efter 469 sekunder som gav Per en seger i tävlingen.

Nästa helg fortsätter världscupen i Norge.