Bear Cup 2011

23 MAR 2011 10:30
I helgen avslutades serien med vintertävlingar i Friflygarnas Världscup med finalen i Säkylä utanför Åbo i Finland. Norberg hade som vanligt ett starkt lag på startlinjen med juniorerna Daniel Åsberg, Henrik Westén och Oskar Findahl. På seniorsidan var det Robert Hellgren och Per Findahl som deltog från Norbergsklubben.
  • Uppdaterad: 08 JUN 2016 02:18

Hela resultatlistan
Bilder från Bear Cup

Vinterserien började med tävlingar på Mjösa i Norge förra helgen sedan fortsatte tävlandet i Matfors i Sverige i mitten av veckan. Nu i helgen var det alltså final i istävlingarna, som förutom att de räknas in i Världscupen, också sammaställs till ett inofficiellt vintermästerskap kallat "Iceman".

Vädret under tävlingen i Finland var bra med svaga vindar och en del snöfall. I det relativt lätta vädret under de fem inledande grundstarterna flög Norbergsflygarna lika säkert som i Matfors i mitten av veckan och tog sig samtliga till final. Nu var juniorpallen redan klar, endast de svenska juniorerna hade klarat sig till finalen så guld, silver och brons till Sverige. I seniortävlingen var det hela 36 personer i finalen.

I den första finalflygningen skulle fem minuter flygas. Oskar och Henrik klarade den tiden så bronspengen i juniortävlingen gick till Daniel med fina 290 sekunder i femminutersfinalen. Robert tappade också lite tid i femminutersfinalen och lade beslag på 27 plats i seniortävlingen.
Till sjuminutersfinalen hade totalt 24 personer klarat sig. Oskar hade problem med en linkorsning och sedan en modell som hade tekniska problem och fick till en dålig urkoppling som gav låg utgångshöjd. Tiden för Oskar blev 202 sekunder vilket räckte till silvret i juniortävlingen. Guld tog Henrik hem efter en mycket fin finalflygning som landade efter 295 sekunder. I seniortävlingen gjorde Per en bra flygning som landade efter 367 sekunder, vilket räckte till andraplatsen. Segrade gjorde Mikhail Kosonozhkin, Ryssland med tiden 407 sekunder.
I Iceman sammadraget blev det ytterst spännade eftersom den sista flygningen avgjorde vem som skulle ta hem titeln. Det blev slutligen Mikhail Kosonozhkin som segrade strax framför Per Findahl på andra plats. Kosma Huber från Norbergsklubben tog hem tredjeplatsen och Oskar tog hem en mycket meriterande femteplats i seniortävlingen.
I Världscupen ligger just nu Norbergs tre juniorer på de tre första platserna efter den fantastikt fina serien resultat under de tre istävlingarna, leder gör Oskar Findahl. I seniorernas Världscup leder Per Findahl efter segern i Matfors och andraplatsen i Finland och andraplatsen i USA tidigare under året.

Norbergs friflygare fortsätter Världscupflygandet i Argentina i slutet av april.