Bra avslutning på Iceman, med toppplaceringar på Bear Cup i Finland.

27 MAR 2012 11:04
Norbergs Flygklubb har haft en mycket bra vecka när Nordens Vintermästerskap i Friflyg, Iceman, avgjorts med tre Världcuptävlingar på is under en intensiv tävlingsvecka.
Avslutningen av Iceman flögs under Finlands Världscuptävling, Bear Cup, som avgjordes utanför Åbo på sjöns Pyhäjärvis is ni i helgen. Tävlingen avgjordes under extremt tuffa förhållanden, måttlig vind i början av tävlingen, men tilltagande vind och regn under dagen. Därtill blev isen mosig, en decimeters isslask gjorde löpningen extremt tung.
  • Skapad: 27 MAR 2012 11:04

Norbergarna fortsatte sitt säkra flygande från de två inledande Världscuptävlingarna i Icemanserien, Holiday on ice som flögs i Norge förra helgen på sjön Mjösas is och Matfors VT International som flögs på Stödesjöns is i Sverige i veckans mitt. Under de fem inledande grundstarterna flög alltså fem av norbergsflygarna full tid, endast junioren Christopher Wittler tappade lite tid. Oskar Findahl tog sig som enda junior till finalen i klass F1A och hade redan då säkrat segern i juniortävlingen. Christophers få tappade sekunder belönades slutligen med en tredjeplats i juniortävlingen, mycket starkt av Christopher som flög sin tredje Världcuptävling någonsin. 15 tävlande tog sig till finalen i klass F1A, däribland fanns fyra norbergsflygare, Oskar Findahl, Per Findahl, Kosma Huber och Robert Hellgren. Maxiden i finalen sattes till sju minuter, en riktigt hög maxtid med tanke på att vinden nu var upp mot 8 m/s i byarna. Det var inte bara segraren i Bear Cup som skulle koras i finalen, även segraren i Iceman skulle koras. Tre tävlande hade chansen till slutsegern, Per Findahl, Robert Hellgren och Mikhail Kosonozhin, Ryssland. Samtliga Norbergare gick upp på skottet till tiominutersperioden som stod till förfogande för att leta luft. Per drog sig ner i vind och fick tidigt indikation på bra termik. Urkopplingen för Per misslyckades något, men luften bar mycket fint så modellen klarade den uppsatta maxtiden. Mitt i tiominutersperioden kopplade Kosma och Oskar sina modeller, bra flygningar men luften var sämre. Kosma slog Oskar med några sekunder, Kosma fick tiden 224 sekunder och slutade på 11 plats, Oskar flög ihop 208 sekunder och slutade på 14 plats. I slutet av finalperioden kopplade Robert sin flappermodell med en bra start i bra luft. Modellen flög mycket fint i luften som Robert valt, men flygningen räckte inte riktigt till sju minuter utan tog mark efter 388 sekunder. Roberts tid räckte till en fjärdeplats i F1A tävlingen. Efter att alla modeller tagit mark runt 3 km ner i vind visade det sig att Pers sju minuter var den enda maxtiden i finalen. Segern i Bear Cup gick alltså till Per och segern gav också Per nog med poäng för att säkra titeln i Iceman 2012 i klass F1A. Andraplatsen i tävlingen togs av Mikhail Kosonozhkin med en flyging på 401 sekunder, Mikhail tog med den andraplatsen även andraplatsen i Iceman. Tredjeplatsen i tävlingen togs hem av Tambet Lepp, Estland, med en flygning på 395 sekunder. Roberts fjärdeplats gav honom slutligen tredjeplatsen i Iceman.

I klass F1B tog sig norbergs Bror Eimar till final. Vädret var svårt för F1B flygarna under dagen så finalen var inte så stor. Bror råkade ut på ett tekniskt problem med modellen i finalen och fick inte iväg någon flygning. Men med Brors starka flygande under grundomgångarna och under de två inledande tävlingarna i Icemanserien så tog han ändå hem segern i klass F1B.

I Världscupen så har Norbergs starka flygande också gett resultat. I juniorsammandragen i klass F1A leder just nu Oskar Findahl med tre delsegrar. I klass F1A seniorer ligger både Per Findahl och Robert Hellgren med i täten av sammandraget, i ledning i F1A sammandraget just nu är Per. Norbergs Flygklubb fortsätter med Världscuptävlandet i Litauen i slutet av april.

Detta var den sista deltväningen i ICEMAN 2012, här hittar du slutresutatet för Iceman 2012!