Bra resultat för Per i Ungern

05 JUN 2012 15:12
Två av de största Världscuptävlingarna i friflyg under 2012 flögs i helgen i Tapolca i Ungern. Från Norbergs Flygklubb deltog Per Findahl.
  • Skapad: 05 JUN 2012 15:12

Den första tävlingen, Herend Cup, arrangerades av värdlandet Ungern under lördagen. Först grundstarten inleddes med perfekt väder. Per var en av många som klarade maxtiden. Efter första grundstarten kom ett redjält oväder in samtidigt som arrangören fick problem fältet som arrangemanget flögs på. Efter att en del oklarheter med fältägarna retts ut och stormen avtagit så kunde start två flygas. Per fortsatte det säkra flygandet och maxade. Vädret blev bättre och bättre efter stormen och de avslutande tre grundstarterna flögs under mycket bra förhållanden. Per var en av 40 som  klarat max i samtliga grundstarter och således tagit sig till final. Eftersom avbrottet mitt på dagen tagit tid så valde arrangören att gå direkt till sjuminutersfinalen. Per gjorde en perfekt flygning och klockades med tiden 422 sekunder, max med två sekunders marginal. Ytterligare två tävlande hade klarat maxtiden så avgörandet skulle komma i tiominutersfinalen. Per gjorde en bra flygning men med ett litet misstag i kopplingen som kostade ett par meters utgångshöjd. Mikhail Koszonoskin från Ryssland gjorde en bättre urkoppling än Per men när modellerna flög ner i vind tillsammans så tog Pers modell in på Mikhails modell hela tiden. Det blev två fina flygningar för både Per och Mikhail, drygt 6.5 minuters flygtid för båda, men det räckte ändå inte hela vägen till seger för Per. Mikhails modell flög ca 6 sekunder längre än Pers modell så Segern gick till Mikhail och Per fick nöja sig med en hedrande andraplats. Tredjeplatsen gick till Kroatien.

Dag två arrangerade Slovenien Mura Cup på samma fält som Ungern arrangerade dagen innan. Vädret var inte så bra denna dag, mycket vind. Detta i kombination med att fältet bara var drygt 2 Km i flygriktningen gjorde att endast tre grundstarter kunde flygas, vinden var sedan en bra bit över gränsen på 9 m/s då reglerna säger att man ska avbryta en tävling. Det blev en lång väntan innan arrangören slutligen beslöt att flyga en final mellan de 19 som klarat de tre inledande grundstarterna, Per var en av de 19. Men vinden var fortfrande mycket stark och vinden mot staden var allt annat än optimal. Några modeller kom iväg i stark termik och klarade maxtiden på 5 minuter, men de landade samtliga i staden. Per hittade dålig luft och slutade på åttonde plats, men fick i gengäld behålla sin modell på fältet.

Världscupen fortsätter för Norbergsflygarna i början av juli då Norbergs Flygklubb står som arrangör för Världscuptävlingen Swedish Cup på Rinkabyfältet i skåne.