EM-GULD till Per Findahl i Italien !!

09 AUG 2012 12:15
Den 6/8 flögs grundstarterna i EM i friflyg utanför staden Lucca i Italien. Norbergs flygklubb hade med två av tre i laget. Per Findahl och Oskar Findahl flög tillsammans med Anders Persson från Malmö i det svenska laget. 77 tävlande från hela Europa hade samlats för att göra upp om titeln som Europamästera i klass F1A.
  • Skapad: 09 AUG 2012 12:15

Till den offeciella hemsidan

Tävlingen inleddes med superba förhållanden, svag vind och ganska lätt termik. Svenskarna inledde bra med max flygtid i de första grundstarterna. När termiken kom igång framåt start tre blev vädret bvetydligt svårare. Oskar tappade lite tid i två av grundstarterna medan Anders och Per fortsatte maxflygandet. I den sjunde och sista grundstarten kom mörka moln in och vinden ökade rejält. Anders missade sin start och fick en nolla i protokollet, riktigt tråkigt. Oskar och Per klarade sista grundstarten så Per var en av 24 som gick vidare till finalen nästkommande morgon. Nu på morgonen den 7/8 klockan 07:00 drog arrangören igång en tiominutersfinal, en flygning som skulle visa sig bli den sista i F1A tävlingen. Per kopplade sin modell tidigt under tiominutersperioden som de tävlande hade på sig att hitta luft och koppla sina modeller. Starten satt ganska bra, men det var svårt för alla att få hög fart på modellen i kopplingsögonblicket eftersom vinden var obefintlig. Pers modell flög superbt och tog mark efter 381 sekunder, en bra tid. Efter att resultaten rapporterats in visade det sig att Pers flygning var den längsta, EM guld till Sverige och Norberg ! Andraplatsen togs av Roland Koglot, Slovenien, Roland flög 5 sekunder kortare än Per. Tredjeplatsen togs hem av Yaron Kraus, Israel.
I moron flygs grundstarterna i F1B tävlingen, då tävlar Oskar Findahl och Bror Eimar För Sverige och Norberg, i det svenska laget flyger även Thorvald Christensen från Malmö.