En rapport från Europamästerskapet för Juniorer i Friflyg

18 JUL 2011 08:30
Uppdaterad med en rapport från Lagledaren!
Europamästerskapet för Juniorer i Friflyg har sedan i söndags genomförts i Šentjernej Slovenien. Norbergs FK har haft tre juniorer på plats, Oskar Findahl, Daniel Åsberg & Henrik Westen. Alla har tävlat i klass F1A & Oskar har även flugit F1B klassen.
  • Skapad: 18 JUL 2011 08:30

För fullständiga resultatlistor, mästerskapet hemsida

Europamästerskapen i friflyg för juniorer är just nu inne på sin avslutningsdag. Norbergs flygklubbs friflygare har tävlat klart med klart godkänt resultat.

Under träningsdagen innan EM gick allt suverant. Daniel Åsberg och Henrik Westen flög mycket bra, medan Oskar Findahl kämpade mot en eländig förkylning.

Under F1A dagen inledde Daniel tävlandet. Vi fick indikation på bra luft och Daniel startade. Men fältet som inte alls höll EM klass ställde till det för Daniel. Ett dike kom i vägen då Daniel skulle koppla sin modell så starten blev lite för tidigt så att luften missades. Det blev en flygning som inte räckte till 3.5 minuters max som skulle flygas i första perioden. Henrik flög som nummer två. Ytterligare en fin indikation pa termik kom och vi flög. Men denna gång hamnade Henrik lite bakom termiken sa att modellen kom ner fort och maxen missades. Sist ut var Oskar som började snurra sin modell i bra luft med flera andra modeller. Det var bara att koppla. Men samma sak som för Daniel och Henrik. Modellen kom ut från den bra luften och trots intensivt viftande kunde inte maxen räddas utan det blev en miss på 27 sekunder för Oskar. Trist start för svenskarna som nu inte hade någon kvar till finalen.

Det var en riktigt märklig första period, en hel del oflyt. Men det var bara att bita ihop och kämpa vidare, vi hade fortfarande ett lag att kämpa for. Efter missarna i första perioden så flög grabbarna mycket bra. Fina termikblasor plockades och maxarna kom på löpande band. Henrik fick ett par småmissar till under dagen, medan Daniel och Oskar klarade resterande sex grundstarter med fina maxflygningar. Endast fem tävlande klarade sig till finalen, vilket visar att det var rejalt svårfluget under dagen. Oskar slutade som bästa svensk på en meriterande sjundeplats. Daniel slutade på plats 23 och Henrik på plats 29. I lagtävlingen slutade Svenskgänget på en mycket fin femteplats. Lagtävlingen vanns av Ryssland och Ukraina tog hem den individuella titeln.

Under dag två flögs F1B. Oskar var mycket taggad och hade bra modeller och bra snodd preparerade. Träningsstarterna innan första starten såg mycket imponerande ut, det kändes som att något stort var på gång. Men tyvärr så fortsatte oflytet för svenskarna. I den första grundstarten så hade två linor korsats inne i kroppen på Oskars modell, något som aldrig hänt förut. Detta gjorde att en timerfunktion inte fungerade så att modell tog mark efter endast 22 sekunder och dagen var förstörd för Oskar, trist. Oskar flög säkert resten av tävingen, men det blev naturligtvis ändå en placering i slutet av resultatlistan efter den korta första flygningen.

Hälsningar från Norbergs friflygare i Sentjernej, Slovenien.

F1A Resultat

1. Vitaliy DOVGOPOLIYY Ukraina