Fin påskhelg på Stödesjön för Friflygarna

25 MAR 2008 11:24
Norbergs Flygklubbs friflygare har deltagit i två tävlingar under påskhelgen, båda tävlingarna flögs på Stödesjön utanför Matfors. Det var ganska tufft väder under båda tävlingarna. Låga temperaturer med varierande vind och sol gjorde tävlingarna utslagsgivande.
  • Skapad: 25 MAR 2008 11:24

Resultat:

Matfors VT International 2008

Iceman 2008

Den inledande tävlingen, Gagnefs VT, var en uttagningstävling till landslaget 2009. Norbergsklubbens F1A-flygare flög bäst denna dag. Både Per Findahl och Robert Hellgren flög säkert hem fem maxflygningar under grundomgångarna. Endast tre tävlande klarade denna bedrift och fick delta i finalen. En intressant final blev det med alla tre modellerna flygande i samma luft. Per fick till den bästa flygningen och vann med en flygning på strax under fyra minuter. Mikael Holmbom, Matfors, tog hem andraplatsen 10 sekunder efter Per. Robert tog tredjeplatsen. I landslagsuttagningen ser det bra ut för Robert som har goda möjligheter att ta en plats bland de tre som får representera Sverige vid VM 2009. För Pers del så har han bra resultat på de tre flugna uttagningstävlingarna och har redan nu en lagplats klar. Per kommer dock att flyga VM som regerande mästare och släpper således sin lagplats.

Norbergs två F1B flygare, Oskar Findahl och Bror Eimar, missade båda en del under grundomgångarna. Vädret var dock svårt och Brors miss räckte ändå till en tredjeplats i tävlingen. Oskar hamnade längre ner i resultatlistan. För Brors del är redan nu en lagplats säkrad till VM. Oskar behöver en bra avslutande tävling i uttagningsserien för att kvala in i laget. Den fjärde och sista uttagningstävlingen flygs i sommar.

Nästa tävling på programmet var Matfors VT International, Sveriges första Världscuptävling för året. Även här svarade Norbergs F1A-flygare för de bästa resultaten. Per Findahl klarade de fem grundstarterna och tog sig till finalen. Vädret var extremt tufft med mycket växlande vindar och många tävlande tappade tid under grundomgångarna. Robert tappade tid i en grundstart och hamnade i mitten av resultatlistan. Till finalen tog sig endast fyra tävlande. Finalflygningen inleddes med uppehållsväder. Tomas Weimer, Tyskland, gjord en fin flygning tidigt under finalomgången och segrade med den enda flygningen på fem minuter. Per väntade längre på bra luft och fick koppla sin modell i slutet av finalomgången när ett område med snöbyar dragit in. Luften var kall och bar inte speciellt bra, vilket gav den tredje bästa tiden. Andraplatsen belades av Jari Valo, Finland.

F1B-flygarna hade en tuff dag och både Oskar och Bror tappade en del tid under grundomgångarna. Att det var svårfluget visades när endast Gunnar Wivardsson Sverige klarade av att flyga max tid i samtliga grundstarter och segrade således i tävlingen. Bror och Oskar slutade i mitten av startfältet.

Efter att Matfors VT avslutas så kunde även resultaten i Iceman sammanställas för första gången. De nordiska länderna har enats om att köra en poängserie under de tre Världscuptävlingarna som flygs på is under mars månad. Serien inleddes med Bear Cup i Finland, sedan flögs Holiday on ice, Norge, och slutligen således Matfors VT International, Sverige. Den som samlat ihop mest poäng tar alltså hem titeln som Iceman. Serien kan liknas vid ett öppet nordiskt mästerskap. Per Findahl vann serien i klass F1A efter en delad seger i Bear Cup, en tredjeplats från Holiday on ice och slutligen en tredjeplats från Matfors VT International.