Fina Norbergsframgångar i Friflyg i Litauen

02 MAJ 2012 08:02
I helgen har Norbergs Flygklubb haft med fyra tävlande när Litauen och Estland arrangerat två Världscuptävlingar i friflyg i Madzinuai utanför Vilnius i Litauen. Dessa var Robert Hellgren, Per Findahl, Oskar Findahl och Christopher Wittler.
  • Skapad: 02 MAJ 2012 08:02

Den inledande tävlingen, Baltic Cup, arrangerades av Litauen och flögs under högsommarvarmt väder. Termiken var mycket stark och vinden byig vilket gjorde tävlingen svårflugen under grundomgångarna. Seniorerna Robert Hellgren och Per Findahl inledde flygandet med var sin maxflygning i klass F1A medan juniorerna Oskar Findahl och Christopher Wittler tappade lite tid. I klass F1B flög dock Oskar mycket säkert och maxade. När vinden tog i mitt i tävlingen valde arrangören  att flytta startlinjen nära en skog vilket gjorde flygandet ännu svårare med den turbulens som skogen gav. Både Per och Robert tappade nu tid och var borta från finalflygningarna.

Den enda norbergare som klarade sig till finalen var Oskar i klass F1B. Oskar flög finalen som ensam junior vilket gjorde att han redan segrat i juniortävlingen. I seniortävlingen slutade Oskar på en mycket meriterande fjärdeplats i sjuminutersfinalen med en flygning på 286 sekunder. Segrade gjorde Russel Peers från England med en flygning på 362 sekunder. I klass F1A blev Oskar bästa norbergare med en 16 plats. Endast fyra tävlande tog sig till finalen där Indrisonis Rimas från Litauen vann med en flygning på 180 sekunder. Övriga norbergsplaceringar blev 23 Per Findahl och 46 Robert Hellgren. I juniortävlingen räckte Oskars tid till en andraplats bakom segrande Nikolaj Lomov från Ryssland. Christopher slutade på sjätte plats i juniortävlingen.

Dagen efter Baltic Cup flögs estlands Etonian Free Flight Cup. Vädret var i stort sett en kopia av vädret under Baltic Cup. Norbergarna flög mycket säkrare under tävling två. Säkra maxflygningar av de rutinerade flygarna. Även Christopher som fortfarande får räknas som nybörjare i klass F1A flög säkra maxflygningar i början av tävlingen, imponerande. Chritipher tappade lite tid i mitten av den fem grundstarterna men lade ändå beslag på femteplatsen i juniortävlingen, mycket starkt. Oskar flög full tid i både klass F1A och F1B en mycket stark bedrift eftersom hämtningarna av modellerna var enormt krävande efter långa flygningar. Även Robert och Per klarade sig till finalen i  klass F1A. Den första finalen som flögs var sjuminutersfinalen i klass F1A. Oskar kopplade bland de första med en perfekt start i stabil luft. Tiden för Oskar blev 231 sekunder vilket räckte till seger i juniortävlingen och en mycket meriterande femteplats i seniortävlingen. Robert lyckade bästa av Norbergarna med en bronspeng i tävlingen efter att han flugit 257 sekunder. Segrade gjorde Stezalski Dariusz från Polen med en flygning på 302 sekunder. Per slutade på sjunde plats med tiden 215 sekunder.

I klass F1B hade endast två tävlande klarat sig till finalen, därav Oskar. Oskar vad även denna gång ensam junior att ta sig till finalen i klass F1B vilket gjorde att han redan segrat i juniortävlingen. I seniorfinalen fick Oskar tampas med Janne Isotalo från Finland. Oskar gjorde en perfekt flyging i sjuminutersfinalen och segrade sensationellt med tiden 312 sekunder mot Jannes 259 sekunder, en riktig skrällseger för Oskar.

Med helgens resultat har norbergsflygarna befäst positionerna i täten i Världscupen, Oskar ligger bäst till med en delad ledning i klass F1A juniorer,men även Per och Robert är med i toppen i seniorcupen. I maj följer världscuptävlingar i England och Ungern.P4290091  DSCN7115

Oskar Findahl & Robert Hellgren