Fina Norbergs framgångar i Örebro

29 SEP 2011 16:38
Norbergs flygklubbs friflygare hade en hektisk helg med två tävlingar, båda flögs på åkermark utanför Kumla.
Under lördagen flögs finalen i Lilla Friflygcupen, som arrangör stod Gagnefs Flygklubb. Under finalen bjuds även Norge in för en landskamp i de mindre friflygande klasserna.
  • Skapad: 29 SEP 2011 16:38

Slutställningen av cupen: F1H, F1G & P30  -  HKG & KPG
Resultat från Finalen i Lilla Friflygcupen: F1H, F1G & P30  -  HKG & KPG

Norbergs Flygklubb hade tre juniorer och två seniorer med i tävlingen. I klass F1H, de mindre segelmodellerna, flög Robert Hellgren och Per Findahl säkert hem tre maxflygningar under grundstarterna. I finalen där fyra minuter skulle flygas kopplade Robert sin modell något tidigt i den fina luften och missade lite tid. Per prickade mitt i termiken och flög ensam hem full tid och segrade i tävlingen, Roberts flygning räckte till silvermedaljen. På tredje plats slutade Inge Sundstedt från arrangörsklubben. I katapultmodell klassen flög Oskar Findahl bäst av norbergarna denna gång. Några få missade sekunder gjorde att pallplatsen missades precis i seniorklassen, men det blev en seger för Oskar i juniorklassen. Även juniorerna Christoffer Wittler och Henrik Westén från Norberg flög bra. I Cupen kom Henrik på bronsplatsen i katapultmodellklassen. I handkastglidarklassen klarade Per Findahl och Martin Larsson full tid i grundomgångarna. I finalen fick både Per och Martin till riktigt bra flygningar. Modellerna flög tillsammas i termiken, men Pers något bättre utgångshöjd i kastet fällde avgörandet i slutet av flygningen. Pers modell landade efter 114 sekunder och Martins efter 106 sekunder, seger till Norberg. I landskampen tog Sverige hem segern mot Norge. I Sveriges vinnande lag deltog Per Findahl, Robert Hellgren och Holger Sundberg.
Under söndagen bjöd Norbergs Flygklubb in till en tävling i de stora internationella klasserna. Tävlingen The Winner Takes It All fungerade dessutom som deltävling två i uttagningen till landslaget 2013. Norberg hade några ytterligare flygare på plats för sin egna tävling. Förutom deltagarna under lördagen flög även seniorerna Bror Eimar och Kosma Huber under söndagen. Vädret var ganska lättfluget även om vinden var i starkaste laget och en del irriterande turbulens fanns som kunde skapa problem. Robert Hellgren fick känna på turbulensen i första grundstarten liksom Bror Eimar, båda med missar som resultat. Christoffer Wittler som flög sin första tävling i klass F1A fick även han en miss efter två startförsök. Resterande Norbergare klarade maxflygningarna fint. I grundstart tre var vinden så pass stark att flera tävlande behövde korsa ett par kanaler, vadandes eller simmande, för att hämta sina modeller. Maxtiden i de tre sista grundstarterna sänktes därför till 150 sekunder istället för 180 sekunder. Norbergsflygarna flög bättre i slutet av tävlingen, det var bara Henrik Westén som tappade lite tid efter att modellen ändrat trim. Till finalen i klass F1A hade Kosma, Per och Oskar tagit sig, till F1B finalen fanns bara Oskar med från arrangörsklubben. F1A flygarna var först ut med att flyga sin final, fem minuters maxtid. Oskar kopplade tidigt i finalen och fick till en bra flygning trots en liten miss i urkopplingen. Modellen tog mark efter 285 sekunder. Per Findahl flög hem fem minuter medan Kosma letade luft lite för länge i finalen och blev tvungen att flyga innan perioden var slut i relativt dålig luft. Tre flygare klarade fem minuter, förutom Per var det Deniz Varhos från Uppsala och Mikael Holmbom från Matfors. Eftersom mörkret kom fort så beslutades att nästa final flygs vid nästa tävlingstillfälle, alltså inget avslut i F1A tävlingen än. Oskar slutade bäst av de som inte flög fullt på en fin fjärdeplats, Kosma slutade sist i finalen på 211 sekunder. I F1B finalen vevade Oskar gummimotorn till sin modell rekordsnabbt och var först i luften. En mycket fin flygning som tog mark efter 321 sekunder, maxtiden var satt till sju minuter. Oskar såg länge ut som segrare men i slutet av finalperioden släppte fin luft som Håkan Broberg från Gagnef flög över sex minuter i och segrade. En meriterande andraplats dock till Oskar som naturligtvis segrade i juniortävlingen. Tredjeplatsen togs hem av Dag Larssen från Norge. För Norbergs F1A juniorer så blev det fina resultat. Segrade gjorde även här Oskar Findahl eftersom han var enda junioren i finalen. Henrik tog hem andraplatsen och Christoffer bronsplatsen, väl flyget av norbergsjuniorerna.
Efter en intensiv helg kunde Norbergs Flygklubb konstatera att man tagit flera fina segrar, topplaceringar och uttagningspoäng samt arrangerat en lyckad tävling.
I landslagsuttagningen så är det i halvtid naturligtvis svårt att spekulera i lagplatser, men Oskar Findahl ser mycket stark ut i klass F1B. Oskar flög hem en andraplats i denna tävling och tog en fantastiskt fin seger i den första uttagningstävlingen då Norberg arrangerade Världscuptävlingen Swedish Cup i början av september. Per Findahl har också två starka resultat med en seger i den första tävlingen och nu en möjlighet till en hög placering i denna tävlingen. Övriga Norbergare har fortfarande chansen till lagplatser, men måste se till att prestera mycket bra resultat i de avslutande två uttagningstävlingarna som flygs under första halvan av nästa år. Även Per och Oskar måste ha åtminstone ett till stabilt resultat för att vara säkra på en lagplats. Landslagsuppdraget som man tävlar om är VM i Frankrike 2013.