Fina framgångar på Lilla SM i Friflyg

26 APR 2016 08:43
I helgen flögs Svenska Mästerskapen i de små friflygande klasserna i Skogstibble utanför Uppsala. Norberg hade en handfull tävlande på plats.
  • Skapad: 26 APR 2016 08:43

Tävlingen inleddes med perfekta förhållanden, svag vind och halvklart väder. Norbergsflygarna flög säkert och maxade i F1H, F1A-2 och KPG. Efter tredje starten ändrade sig vädret när regnmolnen drog in. Vinden ökade, temperaturen sjönk och regnet/snön drog igång. Oskar Findahl tappade tid i KPG och F1H, Kosma Huber och Per Findahl fortsatte maxa. Inför sista starten så hade Oskar, Per och Kosma chans till finalplatser i flera klasser. Tyvärr tappade Oskar tid i F1A-2 och missade den finalen. Per klarade sig till final i KPG, F1H och F1A-2, Kosma klarade sig till final i F1A-2 och F1H.
Nu tilltog regnet rejält och det blev svårt. Första finalen blev i Katapultklassen, KPG. Pers modell stallade tyvärr från att ha legat ute i regnet för länge, det blev till slut en fjärdeplats för Per. Björn Wallman, Sländan vann med en flygning på 70 sekunder.
Final två blev F1H där endast Per och Kosma klarat alla grundstarterna. Både Per och Kosma gjorde fina flygningar i regnet och klarade fyra minuter. Så ytterligare en final skulle behövas för att avgöra klassen.
Nu flögs finalen i klass F1A-2. Per hittade bra termik och klarade maxtiden på fem minuter och segrade före Kosma som flög ihop 117 sekunder.
Inför final två i klass F1H behövde det tömmas vatten ut vingar och försök att torka allt gjordes. Men allt var väldigt blött så det blev två ganska dåliga flygningar från både Kosma och Per i den sista F1H finalen. Kosmas modell flög bäst så Kosma fick med sig SM guldet i klass F1H efter en flygning på 142 sekunder, Per flög ihop 121 sekunder och slutade tvåa.
Om två veckor flygs stora SM där Norberg också kommer ha med en handfull tävlande. Två av klubbens flygare flyger Världscup i Rumänien istället.