Fina resultat på Stonehenge Cup

12 MAJ 2009 07:52
Den andra seniorsegern för året i Världscupen i friflyg kom i helgen för Norbergs Flygklubb ! Dessutom två förstaplatser i juniorcupen !
  • Skapad: 12 MAJ 2009 07:52

Resultat från Stonehenge Cup & totala Världscupen

Två av Norbergs landslagsflygare deltog i helgen i Stonehenge Cup som flögs på Salisbury Plains strax intill Stonehengemonumentet i södra England. Under den första tävlingsdagen tävlade Oskar Findahl i gummimotorklassen F1B. Oskar genomförde grundstarterna på ett strålande sätt. Mycket säker termikplockning vilket resulterade i säkra maxflygningar under samtliga fem grundstarter. Ett tiotal tävlande tog sig vidare till den första finalflygningen där fem minuter skulle flygas. Oskar genomförde ytterligare en perfekt flygning, en av de högsta i startfältet, och gick vidare till den sista finalflygningen som genomfördes tidigt på morgonen den andra tävlingsdagen. Oskar kom inte iväg när det bästa vädret var under tiominutersperioden han hade på sig att välja luft. Modellen flög ändå mycket bra och tog mark efter knappt 4.5 minuter, en tid som räckte till en mycket hedrande femteplats i seniortävlingen. Juniortävlingen var redan avgjord tidigare till Oskars fördel. Segrade i klass F1B bland seniorerna gjorde engelsmannen Michael Woolner, han var ensam om att klara 10 minuter i sista finalen.

Den andra tävlingsdagen fortsatte med segelmodellklassen F1A. Både Oskar Findahl och Per Findahl deltog i tävlingen. Vädret var superbt med svag vind och mycket stark termik. Både Per och Oskar klarade grundstarterna med säkra maxflygningar. Efter sista starten hade norbergsflygarna en modell i toppen av ett träd, vilket kostade lite tid att få ner den innan den första finalflygningen på fem minuter. Norbergsflygarna hann precis plocka ihop finalflygningsmodellerna innan tiominutersperioden drog igång. Både Per och Oskar hade velat få tid till en testflygning innan finalen, men det hanns inte med. Oskar, som likt F1B dagen, redan segrat i juniorklassen efter de säkra flygningarna i grundomgångarna, kopplade när halva finalperioden gått. Kopplingen blev inte perfekt och luften var inte den bästa. Oskars modell tog mark efter endast 1.5 minuter, vilket räckte till niondeplatsen i seniortävlingen. Per letade termik till cirka tre minuter återstod av tiominutersperioden. Per hittade en fin termikblåsa och kopplade sin nykonstruerade flappermodell. Kopplingen blev inte den bästa, en testflygning innan finalen skulle ha behövts. Men termiken var riktigt bra och den nykonstruerade modellen gled precis hem de fem minuter som behövdes. När finalen var över visade det sig att Per var den enda som hittat nog lyft för fem minuter och segern var klar. Per har med helgens seger tagit ledningen i den totala Världscupen. Oskar leder Världscupen för juniorer i Klass F1A och ligger på tredje plats i klass F1B.

Världscupflygandet fortsätter för Norbergsflygarna i början av juli i Sverige med två tävlingar.