Findahl på pallen i World Cup tävlingar i USA

18 FEB 2015 11:55
Under den gångna veckan har årets världscup i friflyg startat i Lost Hills strax utanför Los Angeles, USA. Tre världscuptävlingar och två nationella tävlingar arrangerades under veckan och stora delar av världseliten var på plats.
  • Skapad: 18 FEB 2015 11:55

Den första världscuptävlingen, Kiwi Cup arrangerades av New Zealand. På plats för Norbergs flygklubb var Per Findahl i klass F1A och Bror Eimar i klass F1B. Tävlingen började med svaga vindar och lätt regn. Per började flygandet bra och flög fullt under de inledande fem grundstarterna. Arrangören valde då att avbryta tävlingen eftersom underlaget blev lerigt och nästan omöjligt att springa på. För de cirka 30 som flugit fullt blev det en morgonfinal följande morgon med 10 minuters maxtid. Per gjorde en bra flygning som tog mark efter nästan sju minuter. Tiden räckte till bronsplatsen, segrade gjorde Ivan Bezak från Slovakien. Bror placerade sig inte i toppen i klass F1B.

Efter finalen drog den nationella tävlingen Isaacsson Winter Classic igång. Per flög bra i klass F1H och tog sig åter igen till final. Det behövdes tre finalflygningar innan Per stod som segrare.

En välbehövlig vilodag stod sedan på agendan innan Canada drog igång världscuptävlingen Pan American Cup. Per flög i ett mixat lag med Mike McKeever, USA och Roland Koglot, Slovenien. Efter sju grundstarter var Per klar för ytterligare en final. Vinden var stark och låg på mot de stora mandelodlingarna, så arrangören var tvungen att flytta finalen till nästkommande morgon. Per gjorde en bra flygning som landade strax innan sju minuter. Tiden som Per flög matchades precis av Jim Parker från USA så Per och Jim fick flyga ytterligare en finalflygning för att bestämma vem som skulle ta hem silver och brons. Roland Koglot hade redan tagit guldet efter en flygning på strax över sju minuter. Per gjorde ytterligare en bra flygning och slog Jim så ett silver till Per. Laget som Per representerade tog hem guldet i lagtävlingen till Pan American Cup.

Ytterligare en vilodag innan USA stod som arrangör för den avslutande världscuptävlingen Max Men. Per flög åter igen stupsäkert genom de sju grundomgångarna och var klar för final. Första finalen på sju minuter klarade Per enkelt. I niominutersfinalen kom avgörandet i tävlingen. Per flög ihop strax över sex minuter vilket räckte till sjätte plats. Segrade gjorde åter igen Ivan Bezak, Slovakien. Bror flög mycket bra under dagen i klass F1B och tog sig till final. Den första finalen på sju minuter gjorde Bror en bra flygning som landade 20 sekunder kort till maxtiden. Nio tävlande klarade sju minuter so Bror slutade runt tionde plats. Under den avslutande tävlingsdagen flögs åter igen klassen F1H. Per flög säkert igen genom grundomgångarna och stod klar för ytterligare en final. Den första finalen med tre minuters maxtid klarade de flesta men i den andra finalflygningen  med fem minuters maxtid föll många flygare bort. På linjen för den avslutande finalen stod Per tillsammans med tre israeler. Per gjorde en mycket bra flygning och tog hem segern med en flygning som tog mark strax under fyra minuter. En tuff tävlingsvecka var nu till ända, en lyckad start i världscupen för Per som  ligger med i toppen direkt från start.

Nästkommande tävlingar i världscupen flygs i mars då Norbergs Flygklubb står som arrangör tillsammans med Finland och Norge när de nordiska länderna arrangerar tre världscuptävlingar som ingår i Iceman challange. Då kommer Norbergs flygklubb ha med ännu fler tävlanden på startlinjen.