Friflyg i öknen, Lost Hills, Carlifornien, USA [uppdaterad]

20 FEB 2009 09:30
Under en veckas tid har Per Findahl och Oskar Findahl från Norbergs Flygklubb flugit tre tävlingar i friflyg i öknen utanför Lost Hills, Californien. Vädret var under hela tävlingsperioden svårt med mycket vind, regn och låga temperaturer. Några tävlingsdagar var dock bättre med sol och svaga vindar, vilket vägde upp det bitvis bedrövliga vädret.
  • Skapad: 20 FEB 2009 09:30

Under den första tävlingen The Isaacson Winter Classic flög Oskar Findahl bra i klass F1A. Oskar inledde tävlingen med en liten miss i den första grundstarten, men satte sedan resterande sex maxar och slutade på en hedrande tolfteplats i seniortävlingen. Oskars tid räckte även till segern i  juniortävlingen. Per fick två missar under grundomgångarna och slutade långt ner i resultatlistan.

Senare i veckan flögs Pan American Open som blev Pers bästa tävling under USA vistelsen. Säkert flygande och en av 21 till finalen i klass F1A efter sju säkra maxflygningar under grundomgångarna. I finalen klarade Per både femminutersfinalen och sjuminutersfinalen. Tävlingen avgjordes i niominutersfinalen där Per nådde tiden 331 sekunder och lade beslag på femteplatsen. Segrade gjorde Andrew Barron, USA med tiden 442 sekunder. I lagtävlingen segrade Pers lag. Laget var ett internationellt sammansatt lag bestående av Rene Limberger, USA, Roland Koglot, Slovenien och Per Findahl, Sverige.

Under den avslutande Världscuptävlingen Max Men flög åter igen Oskar bäst. Oskar tävlade nu i klass F1B och klarade de första sex grundstarterna med max flygtid. Det blev dock en snöplig miss i sista grundstarten med 15 sekunder och Oskar fick inte vara med i finalen. Oskars fina tid och säkra flygande tog ändå upp honom till förstaplatsen i juniortävlingen i klass F1B. Under Max Men så flögs även småklasserna som inte är med i Världscupen. Både Per och Oskar tog sig till final i klass F1H. Båda klarade också den första finalflygningen på fyra minuter. I den andra finalflygningen på sex minuter försvann Oskar, men Per klarade maxtiden precis. Alldeles inför den sista finalflygningen kom en front in och vinden var snabbt uppe i 10 m/s. Det blev därför en ny flygning på sex minuter som ingen av de fyra återstående tävlande klarade. Pers tid på knappt tre minuter räckte slutligen till tredjeplatsen, vann gjorde John Pennington från England med en flygning på 3.5 minuter.

Resultat:

Isaacson Winter Classic 2009

Maxmen: F1A  F1B  F1C

Fler resultat kommer inom kort