Friflyg SM 2009

01 JUN 2009 14:00
Norbergs Flygklubb hade sex flygare på startlinjen när Friflyg SM slåstes igång på Rinkaby Övningsfält strax norr om Åhus i Skåne i lördags, 30 maj. Klubben reste hem med hela sju pallplatser!! Varav fem var SM-Guld..!
  • Skapad: 01 JUN 2009 14:00

Bilden Bakre raden: Per Findahl, Daniel Åsberg, Oskar Findahl, Henrik Westén

Främre raden: Bror Eimar, Robert Hellgren

Resultat från SM 2009

Det finns även Danskar med i listan som ej räknas med på SM

Detta året hade Norbergs FK lika många juniorer som seniorer med på Friflyg SM vilket var mycket roligt!

När tävlingen började vid 9 tiden, hade vinden redan startat. Den var turbulent väder redan från första perioden vilket gjorde vädret svårt att bedömma. Det var många som redan i första perioden missade tid. Sedan i andra och tredje perioden blev vädret varmare och lite mer termikaktivitet hade kommit igång, men det var fortsatt svårfluget.

Efter den 3:e perioden kom en stark vindökning in och arrangören valde att ta en paus i tävlingen.

Sedan efter några timmars väntan hade vinden mojnat lite och de två sista perioderna kunde genomföras. Även dessa var lite luriga att flyga men samtliga Norbergare genomförde dessa två perioder på ett mycket bra sett. Speciellt från juniorernas sida, Henrik Westén och Daniel Åsberg hade nu fått riktigt bra klämm på starterna och kunde lätt få till de två sista flygningarna på ett mycket bra sätt, två långa flygningar var! En mycket bra avslutning på tävlingen från deras sida, som flög lungt och behärskat hela dagen trots det svårflugna vädret med bitvis stark vind och turbulens.

Oskar Findahl imponderade i den 4:e perioden när samtliga tävlande i gummimotorklassen (F1B) stod startklara och väntade på rätt tillfälle och samtidigt tittade på varandra. Oskar tog ett mycket snabbt beslut och kastade sin modell i en mycket fin termik-blåsa varpå de övriga startfältet blev stående kvar på marken då de inte hann med Oskar. Kul att en så pass ung kille kan ta sådant initiativ på ett Svenska Mästerskap!!

Per Findahl blev den ända att flyga full tid på tävlingen och slutade såklart som segrare i segelklassen (F1A), det gjorde även Bror Eimar i klass F1B. De flög stabilt under dagen och tog hem segern ganska komfortabelt i båda klasserna. Robert Hellgren flög, förutom ett misstag i den 3:e perioden, ganska säkert och slutede även han på pallen, Brons blev det till slut.

Henrik slutade som segrare i klass F1A junior varpå Daniel kom 2:a och Oskar slutade 3:a efter att han slutade flyga när han oturligt flög in sin modell i en stolpe som förstörde modellen.

Med dessa fina placeringar kunde väl ingen hota klubbens lag-Guld? Svaret är Nej, Norbergs FK tog även hem Lag-Guldet med Pelle, Bror och Oskar, klubbens 2:a-Lag tog hem 4:e platsen.