Friflyg SM 2017

31 MAJ 2017 08:01
I helgen avgjordes Svenska Mästerskapen i Friflyg på Ölands Alvar.

Norbergs Flygklubb arrangerade och hade även med fyra tävlanden i mästerskapen.
  • Uppdaterad: 31 MAJ 2017 16:07

Resultaten som PDF
Bilden: Per Findahl, Robert Hellgren och Anders Persson

Väderprognosen visade på tuffa förhållanden, mycket starka vindar under eftermiddagen. Arrangören valde därför att starta tävlingarna tidigt på morgonen för att undvika det tuffaste vädret.

Tävlingarna drog igång redan 7:00 söndag morgon, vinden var nu runt 4 m/s. Per Findahl och Robert Hellgren klarade båda den inledande grundstarten där fyra minuter skulle flygas. Norbergs Bror Eimar och Kosma Huber missade båda lite tid. I start två ökade vinden något. Robert fortsatte flyga säkert och klarade maxtiden medan Per nu tappade 11 sekunder. Under start tre och fyra ökade vinden rejält och var bitvis över gränsen på 9 m/s då tävlingen ska avbrytas enligt reglerna. Robert flög suveränt i den hårda vinden och klarade max flygtid även i de grundstarterna. Övriga Norbergsflygare kämpade på men tappade lite mer tid. I det svåra vädret tappade dock alla tid utom Robert, så efter start fyra låg Per på silverplatsen och Kosma fyra. Efter en del väntande efter start fyra så beslutade arrangören att inte flyga fler grundstarter eftersom vinden var för hård. Eftersom bara en flygare hade full tid behövdes heller inga finalflygningar för att avsluta tävlingen. Robert Hellgren blev Svensk Mästare i klass F1A efter helt enastående flygande. Per Findahl tog hem silvret och bronset gick till Anders Persson, Malmö. I klass F1B segrade David Thorsén, Uppsala. Silvret gick till Håkan Broberg, Gagnef och bronset till Thorvald Christensen, Malmö.

I lagtävlingen segrade Norberg överlägset, med i laget var Robert Hellgren, Per Findahl och Kosma Huber.