Friflyg SM i Rinkaby, Skåne

23 MAJ 2012 14:26
I helgen flögs Svenska Mästerskapen i Friflyg samt Rinkaby Small på Rinkabys övningsfält utanför Kristianstad i Skåne.
  • Skapad: 23 MAJ 2012 14:26

Resultat Friflyg SM

Norbergs flygklubb hade sex tävlande på plats, två tävlade i gummimotorklassen F1B och fyra tävlade i segelmodellklassen F1A. Tävlingen inleddes med mycket svårt väder under lördagsförmiddagen. Hård vind och startplatsen alldeles bakom en träddunge gjorde luften oerhört turbulent. Det svåra vädret rensade rejält i resultaten redan från första start. Norbergsflygarna fick med sig två tävlande med max flygtid från start ett, det var Per Findahl i klass F1A och Oskar Findahl i klass F1B. Övriga norbergsflygare tappade tid, minst tappade junioren Christopher Wittler som fortfarande var med i tätstriden med 12 tappade sekunder, sämre gick det för Kosma Huber som bara fick med sig 3 sekunders flygtid från start ett. Också Bror Eimar och Robert Hellgren missade tid i första grundstarten. Efter den rejäla rensningen i start ett valde arrangören att skjuta på start två till eftermiddagen, ett klokt beslut skulle det visa sig. Vinden mojnade och de avslutande fyra grundstarterna kunde genomföras under bra förhållanden. Samtliga Norbergare avslutade tävlingen på ett bra sätt. Endast ett fatalt missöde inträffade då Christophers tränare, Per Findahl, gjorde så att Christopers modell gick in i termikbromsläge direkt efter urkopplingen i start två vilker resulterade i en flygning på endast 18 sekunder och en förlorad guldmedalj i klass F1A juniorer. Tråkigt misstag, men Christophers säkra flygningar visar ändå att träningen inför VM i sommar är på rätt spår.

När den femte grundstarten flugits var det klart att tre tävlande klarat alla fem grundstarterna i F1A, däribland Per Findahl och fyra tävlande klarat maxarna i F1B, däribland Oskar Findahl. Finalen fick flygas tidigt söndag morgon. Klass F1B inleddes med att Oskar kastade sin modell först av de fyra i finalen, en mycket bra flygning, mycket bra kast och stig samt mycke bra glid. Men tyvärr så tog ändå Oskars modell mark först av de fyra i finalen, luften som Oskar flög i var sämre än de andras luft, 266 sekunder fick Oskar ihop. Men tätstriden var enormt tight. Gunnar Wivardsson från Matfors vann på tiden 281 sekunder, det skiljde alltså endast 15 sekunder mellan Oskars fjärdeplats och guldet. Finalen i klass F1A följde direkt på F1B finalen. Per Findahl missade urkopplingen ganska rejält men fick ändå ihop tiden 323 sekunder. Tiden räckte till silvret i SM, Svensk F1A mästare blev Anders Persson från Malmö med tiden 331 sekunder. Christopher Wittler slutade på andra plats i juniortävlingen i klass F1A.

Resultat Rinkaby Small

I Fredags arrangerade Norberg Rinkaby Small, en småklass tävling för F1H, P30, HKG & KPG. Tävlingen drog 14 tävlande. Vädret var fint, men det var svårflyg så det var endast flyoff i F1H där Per Findahl vann över Lasse Larsson, sländan. I P30 vann Thomas Johansson, skåne och i HKG vann Per Findahl, enda flygar på full tid. I KPG vann Martin Larsson från Sländan på full tid, men endast 5 sekunder efter var Björn Wallman (Lindgren) och 3 sekunder efter Björn kom Oskar Findahl.