Friflyg SM samt Landslagsplatser för 2012

01 JUN 2011 13:07
Norbergs Flygklubb deltog i helgen i två friflygtävlingar som flögs på Rinkabys övningsfält utanför Kristianstad i skåne. Båda tävlingarna var med i uttagningsserien till landsklaget 2012, den sista av tävlingarna var Svenska Mästerskapen. Vädret under båda tävlingarna var otroligt svårt med massor av vind och därtill extrem turbulens.
  • Skapad: 01 JUN 2011 13:07

Under fredagen flögs den tredje uttagningstävlingen till landslaget, den tredje tävlingen i en serie av fyra, Norberg hade sex tävlande på plats. I klass F1A började dagen dåligt för Daniel Åsberg som fick sin bästa modell förstörd av korna i första grundstarten. I det hårda vädret missades en hel del både från Norbergsflygarna, men även från övriga tävlande. Kosma Huber, Oskar Findahl och Bror Eimar från Norbergsklubben höll dock i höll i tävlandet på bästa sätt. Under dagen flögs korta maxtider på grund av den hårda vinden. Norbergs Flygklubb hade liksom de flesta övriga tävlande en tuff dag med en hel del missar och sönderslagna modeller men trots detta fanns det ljuspunkter. I klass F1B delade slutligen Oskar Findahl och Håkan Broberg från Borlänge segern med full tid för båda, Oskar flög fantastiskt säkert under dagen och imponerade stort. Ingen final kunde genomföras i det blåsiga vädret. Efter Oskars starka resultat var det klart att han vunnit uttagningsserien för seniorerna i klass F1B till landslaguttagningen 2012. Landslagetsuppdrag nästa år för seniorlaget blir Europamästerskapen i Italien.

I F1A flög Daniel riktigt bra efter missödet med korna i första perioden och tog andraplatsen i seniortävlingen, riktigt starkt fluget. Segrade gjorde en annan Norbergsflygare, Kosma Huber som flög bäst denna dag och tog en säker seger. Tredjeplatsen tog slutligen Oskar Findahl. Imponerande med tre Norbergsflygare på pallen varav två juniorer !
     Under SM som flögs under lördagen hade Norberg två lag anmälda, totalt sex tävlande. I klass F1A flög Norbergs tre juniorer, Daniel Åsberg, Henrik Westén och Oskar Findahl samt Per Findahl och Kosma Huber i seniorklassen. I klass F1B deltog Bror Eimar. I klass F1B valde Oskar att avstå tävlandet i det svåra vädret för att spara modellerna till junior EM som flygs om en månad. Oskar flög istället en fin serie starter i klass F1A som slutligen räckte till tredjeplatsen i seniortävlingan. Oskars fina flygande gav också SM guld i juniorklassen i F1A. Per Findahl missade en grundstart i klass F1A men lade ändå beslag på andraplatsen, en sekund före Oskar. Segrade gjorde Mikael Holmbom, Matfors, Mikael var ensam om att klara max flygtid i samtliga grundstarter. Daniel Åsberg och Henrik Westén missade lite under dagen men lade ändå beslag på silver och brons i F1A juniorer, starkt fluget i det svåra vädret ! I och med juniorernas starka insats så var det efter SM klart att juniorlaget i klass F1A nästa år består av enbart norbergsflygare, dvs. Oskar Findahl, Daniel Åsbeg och Henrik Westén, samma lag som flyger EM om en månad och samma lag som så fantastiskt tog VM guld i Rumänien förra året. Landslagsuppdraget för juniorerna 2012 blir VM som hålls i Slovenien. I seniorlaget till nästa år visade det sig att också bara norbergsflygare kvalificerat sig. Oskar Findahl flög säkertb hem bonspengen i seniorklassen i klass F1A under SM och tog tillräckligt med poäng för att ta hem tredje och sista lagplatsen i klass F1A. Oskar kommer alltså att representera Sverige i två klasser vid senior EM nästa år ! Kosma Huber tog hem andraplatsen i uttagningserien och segrade i uttagningsserien gjorde Per Findahl med två vinster och en andraplats. Bror Eimar skapade ihop tillräckligt med poäng under SM för att ta sig in i laget han också i klass F1B, så även i lass F1B fick Norberg med 2/3 av laget genom Bror och Oskar. Tredje men i laget blev Thorvald Christensen från Malmö.
Under SM flögs också lagtävling. Norbergs lag ett som bestod av Oskar, Per och Bror tog ohotat hem guldet. Stora överaskningen var att Norbergs andralag flög så starkt att de fick med sig bronspengen. Laget bestod av Daniel, Henrik och Kosma. AKM Malmö tog hem silverpengen i lagtävlingen.