Friflyg VM i Frankrike

13 AUG 2013 10:57
Tävlingsdagarna för friflyg VM är just över, tävlingarna flögs utanför moncontour i Frankrike.
  • Skapad: 13 AUG 2013 10:57

Första tävlingsdagen flögs klass F1A och per findahl från Norbergs flygklubb var med i det svenska laget. 41 nationer var på plats för att göra upp om världsmästartitlarna. Dagen inleddes med perfekta förhållanden, 15 grader och svaga vindar. Per flög mycket säkert genom de sju grundomgångarna och tog sig till finalen. Eftersom vädret var lättfluget under dagen så blev finalen den största som skådats, ca halva startfältet klarade alla Max oc finalen fick ca 60 deltagare. I den första finalen skulle 5 min flygas. Sverige hade Fått med Två av sina tre tävlande i finalen. Anders Persson från Malmö var en av få som fick ge sig i den första finalen, per lyckades klara maxtiden och gick vidare till 7 min finalen. Per gjorde ytterligare en bra flygning, modellen steg högt i termiken under första minuterna, men sen började modellen tappa höjd oroväckande. Men med två minuter kvar att flyga stabiliserade modellen sig och allt såg bra ut. Men sista minuten tappade modellen höjd snabbt igen. Svenska laget såg modellen landa efter 7 min och tre sekunder, en Max ! Men lyckan blev kortvarig, de franska tidtagarna hade tappat modellen redan 20 sekunder innan landningen och trots protester och juryståhej lyckades inte svenska laget få den rätta tiden och VM var över för pers del, en 26 plats blev det till slut för pers del, Robert lesko från Kroatien bilen världsmästare. riktigt tråkigt när tidtagarna inte håller klassen och förstör två års förberedelser, men är tyvärr en risk i friflygsporten. Dag två flögs klass F1B, gummimotorklassen, oskar findahl tävlade för Norbergs flygklubb. Oskar flög också mycket taggat under dagen, men i start fem precis efter lunch stressade det svenska laget oskar lite att flyga på en ganska bra indikation på termik, men oskar frångick sin tänkta taktik. Tyvärr så var termiken lite på sidan av vart oskar hamnade och maxen missades.... Trist för oskar som förutom missen nu flög riktigt bra. Ingen av svenskarna tog sig till final, världsmästartiteln gick till Ryssland.