Holiday on Ice 2009

15 MAR 2009 20:40
Den andra Världscuptävlingen på is för säsongen flögs på sjön Mjösa utanför Gjövik i Norge den gångna helgen. Tävlingen Holiday on ice bjöd på mycket fina tävlingsförhållanden med svaga vindar och bra underlag på isen. Därtill hade tävlingen stort startfält med tävlande från 15 nationer. Norbergs Flygklubbs friflygare ställde upp med fyra tävlande.
  • Skapad: 15 MAR 2009 20:40

Resultat från Holiday on Ice 2009

För Norbergs Flygklubbs F1A-flygare började grundstarterna på bästa sätt med säkra maxflygningar. Oskar Findahl forsatte sitt imponerande flygande från Finland förra helgen och säkrade till slut alla fem inledande grundstarterna och tog sig till finalen. Per Findahl flög säkert fram till fjärde grundstarten då han och Norbergs tredje F1A-flygare, Robert Hellgren, flög tillsammans i samma luft. Per flög något tidigare än Robert och Pers modell drev ut lite till höger i vindriktningen. Flygningen skedde under ett vindskifte så luften var väldigt turbulent. Pers modell kom inte med i den bra luften och tog mark efter endast 83 sekunder och Per var därmed borta från finalen. Roberts modell kom med i den bra luften och maxade. Robert säkrade sedan i den femte grundstarten även han en finalplats genom en avslutande säker maxflygning.

Till den första finalen i F1A där fem minuter skulle uppnås hade 23 tävlande klarat sig, bland dessa var Robert och Oskar med. Både Robert och Oskar letade luft länge under tiominutersperioden de hade på sig att leta. När endast ett par minuter återstod flög båda Norbergsflygarna, Robert med en mycket bra koppling medan Oskar missade sin koppling något. Robert säkrade fem minuter med några sekunders mariginal, medan Oskars modell landade efter 276 sekunder. Oskars fina tid räckte till en sextondeplats i seniortävlingen och en säker seger i juniortävlingen. Med helgens seger gick Oskar upp i ledning i juniorernas Världscup i klass F1A. Robert fick nu flyga sjuminutersfinalen tillsammans med 10 andra tävlande. Robert gjorde åter igen en mycket bra flygning och modellen tog mark efter 276 sekunder vilket räckte till en meriterande sjätteplats i det hårda startfältet. Segrade gjorde Mikhail Kosonozhkin, Ryssland med en flygning på 312 sekunder.

I klass F1B hade Bror Eimar, liksom Per Findahl, ingen bra dag. Bror missade i två av grundstarterna och fick inte heller vara med i finalen, en final som vanns av Alexander Andriukov, USA efter en suverän sista finalflygning i niominutersfinalen.

Nästa helg flygs den sista Världscuptävlingen på is för säsongen. Då flyger Norbergs Flygklubbs friflygare på Stödesjön utanför Sundsvall i Världscuptävlingen Matfors VT International.