Holiday on Ice 2010

18 MAR 2010 09:30
Den andra Världscuptävlingen för säsongen för norbergs flygklubbs friflygare flögs på sjön Mjösa i Norge den gångna helgen.
  • Skapad: 18 MAR 2010 09:30

Fullständig resultatlista

Tävlingen Holiday on ice flögs under perfekta förhållanden under grundstarterna, svag vind och fina isförhållanden att springa på. Till finalen ändrades vädret med vind och stark turbulens vilket gjorde avslutningen av tävlingen svår och lite chansartad.

I klass F1B genomförde norbergs Bror Eimar en perfekt serie flygningar under grundomgångarna och gick vidare till finalen. Bror var dock en av de som flög sin finalflygning i den värsta turbulensen och fick en kort flygtid i sjuminutersfinalen. Brors 148 sekunder räckte till en sjundeplats i tävlingen, segrade gjorde Vladimir Vivcher från Ukraina, den enda som lyckades att flyga sju minuter i klass F1B.
I klass F1A ställde Norberg upp med fyra tävlande. Junioren Oskar Findahl tappade lite tid i två grundstarter och gick inte vidare till finalen. Oskars tid räckte ändå till seger i juniortävlingen och Oskar tog därmed ledningen i den totala väldscupen i juniorklassen i klass F1A. I seniorklassen klarade sig Per Findahl och Robert Hellgren vidare till finalen. Norbergs Flygklubbs nyförvärv för säsongen, Kosma Huber från Polen, tappade lite tid i en grundstart och missade finalen.
Den första finalflygningen i klass F1A avgjodes i stark turbulen. Robert gjorde en mycket fin flygning i slutet av perioden och klarade fem minuter och gick vidare till sjuminutersfinalen tillsammans med fem andra tävlande. Per Findahl råkade ut för turbulensen och fick en flygning som landade strax innan fyra minuter, vilket räckte till 14 platsen i tävlingen. I sjuminutersfinalen ökade vinden markant, men turbulensen blev mindre. Robert letade luft i drygt fem minuter av finalen och kopplade på en bra indikation. Tyvärr kom Roberts modell lite på sidan av den fina luften och landade efter 109 sekunder, en tid som slutligen gav Robert femteplatsen i tävlingen. Segrade i tävlingen gjorde Emanuel Ragot från Frankrike. Emanuel flög bara 50 meter från Robert i den sista finalen och lyckades flyga sju minuter, det var små marginaler.
Resultaten i tävlingarna som flygs på is, vanligtvis tre stycken, sammanställs så att mästaren på is, kallad "Ice Man", koras. Tävlingarna som ingår i detta inofficiella vintermästerskap är Bear Cup i Finland, Holiday on ice i Norge och Matfors VT i Sverige. Tyvärr blev Sveriges tävling inställd i år så endast tävlingarna i Finland och Norge låg till grund för resultaten i Ice Man i år. Norberg hade efter de fina resultaten i Finland förra helgen ett bra utgångsläge att ta hem bra placeringar i tävlingen. Resultaten i Norge gjorde att Per Findahl slutligen tog hem titeln "Ice Man" i klass F1A, med Mikhail Kosonozhkin Ryssland på andra plats och Emanuel Ragot, Frankrike på tredje plats. I klass F1B tog Bror Eimar hem andraplatsen, segrade gjorde Tönu Luman från Estland och tredjeplatsen togs av Yrjö Waltonen från Finland.
Norbergs Flygklubb fortsätter Världscupflygandet i Litauen i slutet av april.