Junior VM i Friflyg

09 AUG 2012 12:11
Under den gångna veckan har Junior VM i friflyg flugits i Menges strax utanför Ljubljana i Slovenien. Norbergs flygklubb hade två tävlande på plats, Christopher Wittler och Oskar Findahl, dessutom fungerade Per Findahl som lagledare för det svenska laget. 17 nationer hade samlats för att göra upp om Världsmästartitlarna.
  • Skapad: 09 AUG 2012 12:11

Första tävlingsdagen inleddes med segelmodellklassen F1A. Det svenska laget bestod förutom av Christopher och Oskar av Martin Jonsson från Gagnef. Den första grundstarten gick mycket bra för svenska gänget, alla maxflygningar. Det säkra flygandet fortsatte i start två och tre, men i start fyra tappade tyvärr både Oskar och Christopher tid och var borta från finalen. Oskar slutade bäst av norbergarna på 19 plats, Christopher slutade på 27 plats.
Den andra tävlingsdagen flögs gummimotorklassen F1B.  Oskar inledde tävlingen mycket säkert och briljerade i grundomgångarna. Superbt plockande av luften och mycket säkert flygande. Oskar tog sig som en av sju till finalen. Det relativt lilla finalfältet talade om hur svårfluget det var under grundomgångarna. I finalen där fem minuter skulle flygas gjorde arrangören och juryn en jättemiss och blåste igång finalen trots att vinden låg mot ett skogsparti mindre än en kilometer ner i vinden. Samtliga modeller i finalen försvann bakom skogen och gjorde resultaten lite lotteriartade. Oskar gjorde en mycket bra flygning i finalen men tappade 18 sekunder bakom träden. Två tävlande klarade fem minuter precis och fick flyga en ny final där Brian Pacelli från USA tog hem segern. Oskars mycket fina finalflygning belönades med bronspengen endast två sekunder före fyran och ytterligare två sekunder före femman, stenhårt i täten alltså.