Krka Cup 2007

05 DEC 2007 15:09
Per Findahl 2:a i Slovenien
  • Skapad: 05 DEC 2007 15:09

Världscupen i friflyg 2007 närmar sig slutet för säsongen. Den näst sista tävlingen, Krka Cup, flögs i helgen utanför Novo Mesto i Slovenien och lockade ett stort antal tävlande som alla försökte bättra på sina totalpoäng i cupen. Norbergs Flygklubb hade Per Findahl på plats i klass F1A. Per hade som mål att bättra på sin femteplacering i den totala Världscupen med en pallplacering i tävlingen.

Trots att Krka Cup är en av de större Världscuptävlingarna under året är fältet som tävlingen flygs på inte det största och bästa. En hel del hinder i form av skog, byar och elledningar förekommer på fältet och vållar bekymmer om vinden är stark eller ligger fel. Vanligtvis brukar vinden vara svag, men i år visade vädrets makter sig från en helt annan sida. Tävlingens grundstarter flögs i början under perfekta förhållanden, men efter att tre av de sju grundstarterna klarats av så ökade vinden markant och gjorde de fyra avslutande grundstarterna mycket svåra. Många av toppnamnen tappade tid, men Per lyckades hålla i sitt flygande på bästa sätt och var slutligen en av sex som klarat samtliga sju grundstarter med max flygtid. Vädret för finalen under kvällen var dåligt på grund av vinden så finalen flögs istället nästkommande morgon. Vädret var nu bättre med måttlig vind. Per kopplade sin modell något sent i ett område med bra luft och fick en flygtid på 284 sekunder. Mikhail Kosonozhkin, Ryssland, kom med bättre i den bra luften och fick ihop tiden 324 sekunder, vilket räckte för seger i tävlingen. Pers 284 sekunder räckte till att ta en hedrande andraplats. Tredjeplatsen togs av Christoph Bachman, Schweiz, med tiden 251 sekunder.

Pers andraplats i tävlingen tog honom upp till en pallplacering i den totala Världscupen. Segern i den totala Cupen är i stort sett redan klar eftersom Roland Koglot, Slovenien, har ganska mycket poäng till godo på övriga tävlande. Teoretiskt finns dock ett par tävlande som har chansen att hota Roland men däribland finns ingen av norbergsflygarna.