Läs om Världscuptävlingen Bear Cup som flögs i Finland

10 MAR 2009 10:18
Norbergs Flygklubb hade fyra tävlande på plats då den andra världscuptävlingen för säsongen, Bear Cup, flögs strax utanför Åbo i Finland i helgen.
  • Skapad: 10 MAR 2009 10:18

Fullständing resultatlista från Bear Cup 2009

Vädret och underlaget var bra under tävlingarna, mulet och grått, men måttliga vindar och någon minusgrad. Startfältet var stort, främst med deltagare från grannländerna österut.

I klass F1A hade Norberg med tre tävlande, Per Findahl, Robert Hellgren och junioren Oskar Findahl. Trots att det var kallt och inte så mycket sol fanns det termik redan i den första grundstarten. Finns det termik finns det också sjunk, vilket Robert fick känna på redan i den första grundstarten. En mycket fin start av Robert med mycket höjdvinst landade ändå kort till maxtiden på tre minuter och Robert var redan nu borträknad från finalen. Robert flög sedan säkert resten av tävlingen och maxade i resten av grundstarterna. Detta räckte slutligen till en 47 plats för Robert.

Unga Oskar Findahl som tävlar sin första riktiga säsong i klass F1A flög taktiskt mycket säkert genom grundomgångarna. Många mycket kloka beslut om väderval och också mycket bra teknik under starterna visade på att träningen i USA för ett par veckor sedan varit effektiv. Oskar klarade galant alla grundstarterna och gick vidare till finalen. Till finalen tog sig också Norbergs tredje F1A flygare, Per Findahl. Per klarade liksom Oskar de fem inledande grundstarterna med max flygtid. I den första finalen där fem minuter skulle flygas valde Per och Oskar olika taktik. Per sökte termik ner i vindriktningen, vilket gjorde att han kunde titta på många av konkurrenternas flygningar och eventuellt flyga i bra luft som andra hittat, Oskar valde att söka termik upp i vindriktningen där han fick hitta luft själv. Per flög på ett gäng andra modeller som såg ut att flyga i bra luft. Tyvärr kom inte Pers modell med i den fina luften och modellen tog mark efter 197 sekunder vilket räckte till en 19 plats i tävlingen. Oskar flög sent i finalperioden och hittade inte heller han något riktigt bra lyft. Oskars tid blev slutligen 192 sekunder vilket räckte till en meriterande andraplats i juniortävlingen, segrade bland juniorerna gjorde Anrijs Plume från Lettland. Seniortävlingen vanns av Anders Persson, Sverige.

I klass F1B ställde Norbergs Flygklubb upp med Bror Eimar. Bror flög säkra maxflygningar genom samtliga fem grundstarter. I den första finalen där fem minuter skulle flygas hittade inte Bror något riktigt lyft. Det blev ändå en bra flygning för Bror som kom högt i starten efter att gummimotorn gjort sitt jobb. Modellen gled ner på 271 sekunder viket räckte till tredjeplatsen. Segrade i F1B tävlingen gjorde Viktor Rosonoks, Lettland.

På söndagen efter Bear Cup flögs den nationella tävlingen HOC, där Norbergs F1A flygare deltog. Tävlingen flygs efter ett utslagningssystem som skiljer sig mycket åt i jämförelse med hur man vanligtvis tävlar i friflyg. Robert och Per fick här lite revanch efter Bear Cup. Både Robert och Per klarade sig genom de inledande utslagningsheaten och stod tillsammans med Lauri Malila, Schweiz och Kimmo Valkonen, Finland i finalen. Per slutade här på tredje plats med en tid strax över tre minuter och Robert slutade fyra några sekunder efter Per. Segrade gjorde Lauri Malila med en flygning strax under sju minuter.
Världscupen fortsätter nästa helg med tävlingar i Gjövik, Norge.