Lilla Friflygcupen och The Winner Takes It All 2009

22 SEP 2009 07:00
I lördags flögs den sista deltävlingen i Lilla Friflygcupen, en svensk cup för de mindre friflygande modellerna. På söndagen flögs den andra tävlingen i en uttagningsserie om fyra tävlingar till friflyglandslaget 2011, Norbergs Flygklubb stod som arrangörer för The Winner Takes It All.
  • Skapad: 22 SEP 2009 07:00

Slutställningen i Lilla Friflygcupen 2009

Länkt till Friflygets hemsida

Länk till Gagnefs hemsida

I lördags flögs den sista deltävlingen i Lilla Friflygcupen, en svensk cup för de mindre friflygande modellerna. Norbergs Flygklubb hade fyra tävlande på plats när finalen flögs. Tävlingsplatsen var åkermark utanför Kumla, vädret var perfekt under dagen, soligt och med bra termik.

Juniorgänget från Norbergs Flygklubb, Oskar Findahl, Henrik Westén och Daniel Åsberg har deltagit i flera deltävlingar under året och låg bra till i både klass F1H, den lilla segelmodellklassen och i klass KPG, de små segelmodellerna som skjuts upp med en gummisnoddskatapult. Norbergsflygarna flög bra under dagen, men utan verkliga toppar. Alla tappade lite tid i båda klasserna och Norbergs Flygklubb fick inte med sig någon klasseger under dagen i juniorklasserna. Men när slutresultatet i cupen under året sammanställts så fick Norbergs Flygklubb fina framgångar. Oskar Findahl totalsegrade i klass F1H, Daniel Åsberg lade beslag på andraplatsen i klass KPG och Henrik Westén på andraplatsen i klass F1H.

På seniorsidan låg Per Findahl långt framme i klass F1H innan tävlingen. Det blev en spännande avslutning där Lars Larsson från Sländan utanför Lidköping och Per Findahl tog sig till finalen. Den sista finalflygningen blev direkt avgörande för slutresultatet i cupen. Per drog del längsta strået när han fick till den bästa flygningen i en svag termikblåsa. Modellen landade efter fyra minuter, vilket var en halv minut bättre än Lars flygning. Pers flygning gav alltså seger i den Lilla Friflygcupen i klass F1H seniorer.

Resultat listan från The Winner Takes It All 2009

Landslagsligan 09/10, Världsmästerskapen, Argentina 2011

Den andra tävlingen i en uttagningsserie om fyra tävlingar till friflyglandslaget 2011 flögs i helgen på åkermark utanför Kumla. Norbergs Flygklubb stod som arrangörer för The Winner Takes It All. Vädret var lysande under dagen, varmt, soligt och med ganska svårfunnen termik. En del vindskiften förekom dock som gjorde val av startplats svår, det blev långa förflyttningar av startplatsen under dagen, men ändå landade en del modeller i några närliggande vattendrag, vilket medförde en del ofrivilligt badande för en del tävlande när de skulle hämta sina modeller.

Norbergs Flygklubb hade ett helt gäng tävlande med i tävlingen, i klass F1A var hela fem norbergsflygare på plats. Per Findahl var den som inledde tävlingen bäst med en maxflygning i första perioden. I period två var termiken i full gång och maxflygningarna blev fler. Per fortsatte maxflygandet medan Roberet Hellgren och Oskar Findahl fick sina första maxflygningar för dagen. Både Oskar och Robert flög säkert genom resten av starterna förutom en liten miss av Oskar i sista perioden. Per Findahl segrade i klass F1A efter att varit ensam om att flyga full tid i samtliga grundstarter. Roberts fina upphämtning under dagen räckte slutligen till en andraplats och viktiga poäng i uttagningen. Tredjeplatsen gick till Sofia Holmbom från Matfors Flygklubb. Oskars tid räckte till seger i juniortävlingen och norbergs två nya juniorer, Henrik Westén och Daniel Åsberg, slutade på andra och tredjeplatsen i juniortävlingen. Både Daniel och Henrik fick med sig var sin fin maxflygning under dagen och flera fina, långa, flygningar.

I klass F1B blev det en riktig strid om de främsta placeringarna. Både Bror Eimar och Oskar Findahl från Norbergsklubben inledde tävlingen med maxflygningar, men vädret var lurigt och många missade tid. Bror tappade futtiga sex sekunder i fjärde starten och rasade till fjärdeplatsen medan Oskar höll i med säkra maxflygningar. Oskar satte även den sista starten och segrade i seniortävlingen som enda tävlande med max flygtid i samtliga grundstarter, riktigt vasst fluget. Andraplatsen gick till Gunnar Wivardsson från Matfors, Gunnar missade två sekunder. Tredjeplatsen gick till David Thorsén från Uppsala Flygklubb som missade fyra sekunder.

De två avslutande uttagningstävlingarna kommer att flygas innan augusti månads slut nästa år, då laget ska vara klart. Norbregs flygklubb har i dagsläget mycket goda chanser att få med många flygare i såväl seniorlaget som juniorlaget.