Majtävlingen i Friflyg 2014

06 MAJ 2014 12:43
I helgen flögs den första uttagningtävlingen i en serie om fyra tävlingar som ska ta ut landslaget i Friflyg 2015.
  • Uppdaterad: 08 JUN 2016 03:25

Resultat som PDF

Det stora uppdraget 2015 är VM som kommer flygas i Mongoliet. Även ett junior EM kommer flygas 2015.

Den första tävingen klarades alltså av i helgen, arrangörer var Uppsala flygklubb och tävlingsplatsen var åkermark i anslutning till sportflygfältet Sundbro utanför Uppsala. På plats hade Norbergs flygklubb 6 tävlande, totalt finns 7 flygare i klubben som försöker ta sig in i landslaget 2015.
Tävlingen började med relativt enkelt väder, lugnt, soligt och väl markerade termikområden, så samtliga Norbergsflygare klarade av maxtiden på tre minuter i den starten. Men i andra perioden ändrades förhållandena drastiskt, vinden ökade och termiken blev ordentligt turbulent. Tyvärr så fick tre av Norbergsflygarna se sina modeller ramla ur termiken eller komma på sidan om den, vilket resultarade i bommar i protokollet. Endast Per Findahl i klass F1A och Bror Eimar i klass F1B fortsatte maxflygandet. I tredje starten stabiliserade sig väderet igen och Norbergsgänget flög åter igen samtliga max, Efter en flytt inför fjärde starten sänktes maxtiden till två minuter för näst sista och sista starten, vilket också samtliga norbergsflygare klarade. Till finalen i klass F1A klarade sig Per Findahl tillsammans med tre andra. Eftersom vinden var relativt stark och vindriktningen var mot skogen valdes maxtiden i den första finalen till fyra minuter. Per hittade fin termik och klarade maxtiden tillsammans med Deniz Varhos från arrangörsklubben. Anders Persson, Malmö och Per Johansson, Linköping missade båda tid. Tyvärr drog det in ett riktigt oväder efter första finalen så flygning om guld och silver kommer ske vid nästa tävlingstillfälle som blir SM i början av juni. Även finalen i F1B där Bror Eimar är representerad kommer flygas vid det tillfället. I juniorklassen flög norbergs Robert Westerlund fint och hade bästa juniortid i tävlingen. Alltså, många fina poäng till Norbergs Flygklubb i den första uttagningstävlingen.