Matfors VTI 2011

17 MAR 2011 11:32
Norbergs flygklubb hade stora framgångar vid tisdagens Världscuptävling på Stödesjön i Matfors, strax väster om Sundsvall. Norbergsflygare på plats var Per Findahl, Kosma Huber, Oskar Findahl, Henrik Westén & Daniel Åsberg i klass F1A och Bror Eimar i klass F1B.
  • Skapad: 17 MAR 2011 11:32

Resultat från Matfors VTI

Under en vecka i mars flygs tre Världscuptävlingar på is i de nordiska länderna. De tre tävlingarna sammanställs till ett inofficiellt vintermästerskap kallat Iceman förutom att de också naturligtvis har World Cup status. Den gångna helgen inleddes flygandet i Norge på sjön Mjösa, i tisdags var det dags för den svenska tävlingen Matfors VT International som flögs på Stödesjön utanför Sundsvall.

Vädret var superbt under tisdagen på Stödesjön, svaga vindar och sol. Tävlingen blev ändå rejält tuff på grund av underlaget på isen. Snötäcket på närmare 70 cm gjorde modellhämtningarna grymt tuffa, men i den relativt svaga vinden gick tävlingen ändå att genomföra.

Norbergs Flygklubb hade en riktigt bra dag i klass F1A. I de tre inledande grundomgångarna var vädret relativt lättbedömt. Med en bra start så var det lätt att flyga max, vilket samtliga av Norbergs flygare lyckades med. I start fyra ökade vinden något och termikaktiviteten kom igång. Norbergs rutinerade seniorer Kosma Huber och Per Findahl hade inga stora problem att klara maxtiderna. Klubbens juniorer imponerade också stort. Rutinerade Oskar Findahl letade snyggt upp termiken i de två avslutande flygningarna och var också han klar för final. Daniel Åsberg och Henrik Westén imponerade liksom Oskar. De behärskar inte snurrekroksflygandet än utan plockar luften från marken, vilket de gjorde suveränt i de två avslutande grundstarterna och maxade. Norbergs Flygklubb hade fått samtliga tävlande med i finalen, helt suveränt!

I den första och enda finalflygningen som flögs skulle sju minuters flygtid uppnås, men ingen av de tävlande lyckades med den bedriften. Per Findahl gick segrande ur finalen med en mycket bra flygning på 385 sekunder, vilket var hela 100 sekunder mer än tvåan Kosma Huber. 100 sekunder är en hel evighet i dessa sammanhang. Oskar Findahl gjorde en suverän finalflygning och tog bronspengen endast ett par sekunder efter Kosma, alla tre pallplatserna alltså till Norberg och Sverige! Och inte nog med det, Henrik Westén tog hem fjärdeplatsen i seniortävlingen och Daniel Åsberg tog hem niondeplatsen. Så hela pallen i juniorklassen belades också av Norbergs Flygklubb.

I klass F1B tog sig Bror Eimar till final för Norbergs Flygklubb. Tyvärr hann det mörkna en del tills den finalen flögs och Brors modell tappades bort av tidtagarna när den drog iväg långt ner i vindriktningen. Tiden räckte ändå till en hedrande tredjeplatsen i tävlingen. Segrade gjorde Yrjö Valtonen, Finland

Resultaten sammantaget i Iceman och Världscupen ser mycket bra ut för Norbergsflygarna inför den avslutande istävlingen som flygs i Finland kommande helg. I Iceman leder Kosma en halv poäng före Per med Mikhail Koshonoskin, Ryssland på tredje plats. Oskar Findahl har med sina två segrar tagit en stabil ledning i juniorernas Världscup i klass F1A. Per Findahl ligger på andra plats i seniorernas Världscup.

Per Findahl