Moose Cup & Bear Cup i Finland

22 MAR 2016 10:04
I helgen flögs två världscuptävlingar i friflyg utanför Säkylä i Finland. Den första, Swedish Moose Cup arrangerades av Norbergs Flygklubb.
  • Skapad: 22 MAR 2016 10:04

På kortet, Norbergs F1A flygare i Finland, Robert Hellgren, Per Findahl och Kosma Huber.

Vädret blev tufft under tävlingen, bitvis hårda vindar gjorde att både arrangerandet och flygandet för de tävlande blev svårt. Efter en del avbrott under dagen kunde dock fem grundstarter genomföras. Per Findahl missade tidigt under tävlingen och ägnade dagen åt att arrangera istället för att tävla, desto bättre flög övriga tre norbergsflygare. I F1B klarade sig Bror Eimar till final. I klass F1A flög Kosma Huber bra inledningsvis men tappade lite tid i de avslutande grundstarterna. Robert Hellgren blev ensam norbergare i finalen i klass F1A efter mycket säkra flygningar i grundomgångarna. I finalen flögs klass F1B först. Tyvärr ökade vinden rejält till finalens början och det blev väldigt svårfluget. Bror gjorde en bra flygning som tog mark efter drygt tre minuter. Den flygningen räckte till bronset, segrade gjorde Janne Isotalo från Finland med en flyning på fyra minuter, på silverplatsen slutade Maxim Solodov från Ryssland. I finalen i klass F1A fick inte Robert till starten perfekt och tappade lite höjd. Tiden blev till slut 204 sekunder vilket räckte till fjärdeplatsen. Segrade gjorde Mikhail Kosonozhkin, Ryssland med enda maxflygningen i finalen.
Tävling två som flögs var finska Bear Cup. Vädret var inledningsvis mycket bra och ganska lättfluget. Norbergsflygarna flög säkert genom de fem grundomgångarna och tog sig samtliga till final. I klass F1A genomfördes en gruppfinal. I den första gruppen flög 11 tävlande, Kosma flög i den gruppen. Två klarade maxtiden på sex minuter, Kosma tappade futtiga fem sekunder. I grupp två  flög också 11 tävlande,både Per och Robert klarade max flygtid och gick tillsammans med fem flygare till vidare till final två. Eftersom Kosma tappade så pass lite flygtid i första gruppen gick även han vidare till final två som lucky looser. I final två skulle nio minuter flygas, 14 piloter var kvar för att slåss om segern. Kosma flög 4,5 minut och hamnade runt 10 plats. Per kopplade sin modell väldigt högt, 117 meter upp började modellen glida i fin luft. Även Robert gjorde en mycket fin flygning. Modellerna drog väldigt långt bort i den relativt starka vinden, de var bitvis väldigt svåra att se i kikaren. Pers modell försvann efter drygt 8,5 minuter när den flög mot skogen, plötsligt var den bara försvunnen. Även Roberts flygning försvann mot skogen. Per fick tiden 8 min 33 sekunder vilket gav bronset, Robert fick tre sekunder mer och tog hand om silvret. Enda flygningen på nio minuter blev Tambet Lepp från Estland som segrade. När Per och Robert hämtade sina modeller så hittade de planen 4,5 Km bort i skogen precis vid strandkanten. När Per läste av höjdmätaren i sin modell kunde han konstatera att modellen fastnade i träden efter 8,5 minut på 11 meters höjd, samma öde råkade Roberts modell ut för. Så med lite längre plats att flyga hade både Robert och Per klarat maxtiden.
I klass F1B gjorde Bror en fin flygning, men kom inte upp riktigt på den höjd som behövdes, kanske var luften inte den bästa. Tiden för Bror räckte till till en hedrande fjärdeplats i det tuffa startfältet, segrade gjorde Maxim Solodov från Ryssland.
Norbergs Flygklubb fortsätter Världscuptävlandet i maj.