Mysingeträffen 2010

07 SEP 2010 08:23
Den första helgen i september hölls traditionsenligt den första tävlingen i den nya uttagningsserien, nu till laget 2012. Totalt flygs fyra deltävlingar i uttagningsserien spridda över ett års tid. Mysingeträffen som arrangerades av Norbergs Flygklubb på Alvaret på Öland i helgen var den första.
  • Skapad: 07 SEP 2010 08:23

Vädret under de inledande fem grundomgångarna var mycket bra. Inte allt för mycket vind, något som annars kan vara ett gissel på Alvaret, och när solen fram på dagen visade sig blev även temperaturen dräglig.
I klass F1A ställde Norberg upp med en stor trupp, hela 6 tävlande, I klass F1B hade Norberg med två tävlande. Den första grundstarten gick mycket bra för hela norbergsgänget, bara maxflygningar på tre minuter noterades i protokollet. I start två missade Oskar Findahl några sekunder i F1B och Daniel Åsberg också några sekunder i klass F1A. Start tre gick också Norbergs väg med bara maxflygningar i det relativt lättflugna vädret. I start fyra hade Henrik Westén en riktigt hög flygning som inte riktigt ville komma ner efter tre minuter trots att termikbromsen verkat. Det blev en lång hämtning på drygt 3 kilometer, men Henrik gjorde ett bra jobb när han hämtade sin modell och hann tillbaka till den sista grundstarten. I den femte och sista grundstarten tappade Bror tid i klass F1B efter missbedömning av vädret. Trots att Oskar tappade ytterligare några sekunder i sin sista flygning kunde han precis ta sig förbi Bror och lägga beslag på andraplatsen i tävlingen med 838 sekunder, Bror slutade strax efter Oskar på tredjeplatsen med 830 sekunder. Segrade i klass F1B gjorde Thorvald Christensen från AKM i Malmö, han var ensam om att flyga max i samtliga fem grundomgångar.
Till F1A finalen hade sex flygare slutligen klarat sig, fyra var norbergsflygare! På startlinjen för Norberg i finalen stod junioren Henrik Westén som var ensam junior om att flyga alla max vilket gav honom segern i juniortävlingen, Daniel Åsbarg slutade på andra plats i juniortävlingen. På seniorsidan fanns Per Findahl, Robert Hellgren och Kosma Huber med i finalen. När den första finalflygningen då fem minuters flygtid skulle uppnås började, hade termikaktiviteten nästan helt avtagit och vinden mojnat. Det blev en mycket fin femminutersfinal där Kosma flög ihop 219 sekunder och slutade femma, Henrik Westén flög 257 sekunder och slutade fyra. Robert Hellgren fick ihop 265 sekunder och tog bronspengen. Två tävlande klarade fem minuter och gick vidare till sjuminutersfinalen. På startlinjen för den sista finalen för dagen stod Anders Perssson från Malmö och Per Findahl från Norberg. Anders var först att koppla sin modell, strax efter följde Per. Anders hade en bättre urkoppling än Per men Pers modell såg utt att glida ut bättre än Anders modell. Flygningen blev en riktigt tight histora där Per drog längsta strået och segrade med en flygning på 329 sekunder, Anders slutade tvåa med en flygning på 316 sekunder.