Nobergs juniorer på Lilla SM 2009

05 MAJ 2009 15:26
I helgen flögs Lilla SM i friflyg i Skogstibble utanför Uppsala. Lilla SM är en tävling där man flyger de mindre friflygande modellerna och där man försöker locka till sig nybörjare som vill börja med sporten. Norbergs Flygklubb ställde upp med tre tävlande, rutinerade junioren Oskar Findahl och två nya juniorer från klubben, Daniel Åsberg och Henrik Westen.
  • Skapad: 05 MAJ 2009 15:26

Resultat från Lilla SM 2009

Vädret var ypperligt under tävlingsdagen med stark termik och måttliga vindar. Klubbens nya juniorer hade en bra dag med fina resultat trots en del skador på modellerna och bortflygningar. Henrik bröt vingen i en start på sin F1H-modell och Daniels F1H-modell försvann högt i det blå i en fin termikblåsa efter ett mekaniskt fel med modellens timer. Daniel och Henrik kämpade dock vidare med sina reservmodeller och lade slutligen beslag på andra och tredjeplatsen i såväl klass F1H som KPG. Oskar hade några småmissar även han i klass F1H, men ändå räckte hans 446 sekunder till seger i klass F1H. Daniel slutade på andra plats med tiden 406 sekunder och Henrik tre med tiden 233 sekunder.

I klass KPG, klassen med de små katapultstartande modellerna, hade Norbergskillarna bra koll på sina modeller och tog snabbt ledningen före resterande tävlande. I den starka termiken försvann dock flera modeller under dagen och när sista starten skulle flygas var samtliga modeller borta så att alla starterna kunde inte genomföras. För Oskars del betydde detta att han inte fick chansen att sätta den sista starten med max tid och kanske utmana seniorerna i finalflygningarna. Oskar tappade futtiga två sekunder till de maximala 300 sekunderna och segrade i juniortävlingen. Daniel slutade på andra plats med tiden 172 sekunder och Henrik kom trea med tiden 133 sekunder.

Nästkommande tävling för norbergsjuniorerna blir ett skolmästerskap som ska flygas på Bålsjöfältet i Norberg den 14:e maj. Då kommer Norbergs Flygklubb tillsammans med elever som deltagit i elevens val modellflygning på Centralskolan att utmana en skola från Borlänge i Katapultglidarklassen.