Norbergare blev Svenska Mästare

10 JUN 2014 14:36
I helgen flögs Svenska Mästerskapen i Friflyg på det militära övningsfältet Rinkaby beläget mellan Kristianstad och Åhus. Som vanligt hade Norbergs Flygklubb med ett antal taggade tävlande.
  • Skapad: 10 JUN 2014 14:36

Resultaten som PDF: Friflyg SM 2014 & UT-3 2014

Prognosens svaga vindar slog tyvärr inte in utan det blev flyg i ganka stark vind, sol och turbulent termik. I klass F1A startade Robert Hellgren, junioren Robert Westerlund och Per Findahl. I klass F1B tävlade Oskar Findahl och Bror Eimar.

I klass F1A började klubben bra med maxflygningar, likaså i F1B. Men allt efter att vinden tilltog blev det mer och mer svårfluget. I klass F1A tappade både Robert W och Robert H tid under grundomgångarna, endast Per klarade sig till finalen. I F1B fick också Oskar en kort flygning så Bror blev enda norbergare i den finalen. Eftersom vinden var stark under dagen skulle en tiominutersfinal flygas klockan 5 morgonen därpå. Vinden hade inte mojnat helt till den finalen, men arrangören valde ändå att köra finalen. Per fick till en riktigt fin flygning som landade i toppen  av en tall efter 6 minuter och 48 sekunder. Trots trädlandningen räckte flygningen till SM-guld. Den andra finalisten, Jan Svenungsson från Malmö, landade på flygfältet, men flög ändå lite kortare än Per och tog hand om silvret. I klass F1B gjorde Bror ett litet felkast, men tog ändå hand om guldmedaljen, ett bevis på att Bror är väldigt överlägsen i klassen just nu. I lagtävlingen tog Norberg hand om silvret efter segrande AKM från Malmö. I norbergs lag flög Per, Bror och Oskar.
Under helgen flögs även den tredje uttagningstävlingen till landslaget 2015. Under den tävlingen flög Bror och Oskar suveränt i klass F1B och tog sig båda till final. I klass F1A hade klubben en något sämre dag. Här var unga Robert W den positiva överraskningen. Det blev några missade sekunder för Robert och en plats precis bakom finalisterna. Robert tog hand om bronspengen, stark fluget i den tuffa seniorkonkurrensen! I F1B finalen flög Bror och Thorvald Christensen, Malmö, samma tid och delade på segern. Oskar flög strax under 5 minuter och tog hand om fjärdeplatsen.
Även finalen till den första uttagningstävlingen som hölls i Uppsala för några veckor sedan flögs nu. I klass F1B segrade Bror enkelt och i klass F1A segrade Per i en man mot man flyoff mot Deniz Varhos, Uppsala.
Så med en uttagningstävling kvar att flyga ser det ut som att Bror är säker till laget i F1B och Per relativt säker till laget i F1A, Robert W är även han klar till juniorlaget. För övriga norbergare krävs det bra flygande under sista uttagningstävlingen som faktiskt norbergsklubben arrangerar på samma ställe, Rinkabyfältet i skåne, om tre veckor. Då flygs tre välbesökta världscuptävlingar, den första, Swedisch Cup, arrangeras alltså av Norbergs Flygklubb och är även sista uttagningstävlingen till laget nästa år.
Världscuparrangemanget om tre veckor ser ut att bli mycket välbesökt, flygare från strax under 20 nationer väntas komma och tävla, Norberg står som huvudarrangör tillsammans med Danmark och Norge.