Norbergs segrar i England

16 MAJ 2008 20:14
Norbergs Flygklubbs friflygare deltog i helgen i Världscuptävlingen Stonehenge Cup som flögs över två dagar på Salisbury Plains strax bredvid Stonehengemonumentet i England.
  • Skapad: 16 MAJ 2008 20:14

Den första dagen flögs klasserna F1B och F1C, Norbergs Flygklubb hade med Oskar Findahl i startfältet i klass F1B. Vädret var superbt med svaga vindar och ganska svår termik bitvis. Oskar inledde tävlingen på bästa sätt med säkra maxflygningar. Inför den femte och avslutande grundomgången så förändardes vädret, det blev kallare och mycket svårare termik. Många med fyra maxflygningar missade tid och finalen. Oskar gjorde ett taktiskt mycket bra val när han vevade en ny gummimotor efter en lång väntan på termik. En skaplig indikering på bra luft kom och Oskar gjorde en flygning som precis räckte till en max. Med en trött motor hade det troligen inte gått vägen. Oskar var nu redan klar segrare i juniorklassen eftarsom han var enda junior att ta sig till finalen. Fyra tävlande hade klarat alla grundstarterna och tagit sig till final. Oskar genomförde ännu en taktiskt mycket bra flygning, snabb vevning av motorn och sedan ett perfekt kast och perfekt stig. Luften var också stabil och bra och Oskars modell landade strax innan sex minuter. Tiden räckte till en mycket hedrande tredjeplats i seniorklassen. David Greaves, England, slog Oskar med endast ett par sekunder och slutade tvåa. Vann gjorde Mike Woolner, England, med den enda maxflygningen på sju minuter.

Under dag två flögs klass F1A och Norbergs Flygklubb ställde upp med Per Findahl. De tre inledande grundstarterna flögs under mycket bra förhållanden med ganska lättfunnen termik. Per inledde också bra med tre säkra maxflygningar. Under start fyra ändrades vädret och det blev, likt avslutningen i F1B och F1C tävlingen, mycket mer svårfluget. Per letade termik länge i start fyra och lyckades slutligen hitta nog med lyft för en flygning som precis räckte till tre minuter och en max. Många i täten tappade tid i start fyra. I start fem flög Per en säker max medan ännu fler i tätan tappade tid. Efter start fem återstod endast tre tävlande med full flygtid. I den första finalen där fem minuters flygtid skulle uppnås valde Per att flyga en nyutvecklad modell som är utvecklad under drygt ett års tid. Valet var bra och den nya modellen flög fint i luften som Per valt och klarade maxflygningen säkert. Per var ensam om att klara maxtiden och segrade i tävlingen. Andraplatsen belades av John Carter, England, med en flyging på strax över 4.5 minuter, tredjeplatsen belades av Ron Kreetz, Holland, med en flygning strax under fyra minuter.

Både segern för Per i F1A seniorer och segern för Oskar i F1B juniorer var enormt viktiga i det totala Världscupsammandraget. Per förlorade ledningen förra helgen efter tävlingarna i Litauen där Norbergsflygarna tyvärr inte kunde delta. Men efter helgens seger klev Per upp i ny ledning i det totala sammandraget. Oskar klättrade också upp från en tredjeplats till total ledning i juniorernas Världscup i klass F1B.