Norbergs FK på äventyr i Litauen

06 MAJ 2010 09:58
Norbergs Flygklubb flög den gångna helgen två Världscuptävlingar i friflyg i Madziunai starx utaför Vilnius i Litauen. Klubben hade hela fem flygare på plats!
  • Uppdaterad: 08 JUN 2016 03:13

Resultat:  Baltic Cup 2010

Estonian Free Flight Cup 2010

Den första tävlingen, Baltic Cup, arrangerades av Litauen och bjöd på riktigt svårt väder i den första grundstarten. Per Findahl och Kosma Huber från Norbergsklubben inledde med maxflygningar. Även klubbens nyförvärv, junioren Daniel Åsberg, inledde med en maxflygning. Robert Hellgren och Oskar Findahl tappade båda lite tid i inledningen av tävlingen. Vädret fortsatte att vara svårt och turbulent under resterande fyra grundstarter. När finalen skulle flygas var endast Per kvar som deltagare från norbergsklubben i den fem man stora finalen. Man bestämde maxtiden till sju minuter. Endast Per och regerande Världsmästaren, Sergey Makarov, från Moskva klarade den kvaltiden och gick således vidare till niominutersfinalen. Modellerna flög tre kilometer bort i sjuminutersfinalen, efter den långa modellhämtningen var det dax att flyga den avslutande finalen i mycket svårt och turbulent väder. Per och Sergey kopplade sina modeller i slutet av finalperioden, Sergey med en lite högre start än Pers. Modellerna flög oroligt och det var ovisst om vilken modell som skulle flyga längst. Pers modell drev längre ut till vänster där luften verkade sämre, medan Sergeys modell höll höjden fint i mitten av flygningen. När modellerna tog mark var det klart att Sergey gått segrande ur striden med en flygning starx över fem minuter, en dryg minut längre än Pers flygning som alltså räckte till andraplatsen.

I F1B juniorer flög Oskar upp sig placeringsmässigt under dagen efter missen i första starten och slutade på en hedrande andraplats i tävlingen. Daniel tappade lite tid under avslutningen i F1A juniorer och slog sig in i sista fjärdedelen av resultatlistan.

Dagen efter Baltic Cup flög Estland sin Estonian Free Flight Cup på samma fält. Vädret var snällare än under Baltic Cup och Norbergsflygarna hade en mycket bättre inledning av tävlingen, alla utom Daniel klarade max flygtid i den första grundstarten. Till finalen klarade sig slutligen Per, Robert och Kosma i klass F1A. I klass F1B juniorer hade Oskar lite oflyt i den avslutande grundstarten. Oskar plockade en fin termikblåsa men modellen kom in i lite turbulens efter ett kritiskt kast och tappade mycket höjd i början av flygningen. Oskar tappade 25 sekunder och slutade på tredje plats i juniortävlingen. Konkurrenterna som flög i luften som Oskar valt klarade lätt maxtiden.

Daniel avslutade juniortävlingen i F1A på lysande sätt med fyra maxflygningar och hamnade på en mycket hedrande åttondeplats, starkt avslutat med tanke på att Daniel flyger sin första Världscupsäsong under 2010.

Till finalen hade hela 15 tävlande tagit sig. Femminutersfinalen flögs under ganska  kraftigt regn men med svag vind. Endast tre tävlande klarade sig, två av dessa var norbergsflygarna Robert och Per tillsammans med Sergey Makarov som segrade under Baltic Cup. Till sjuminutersfinalen hade regnet lagt sig och det blev en fin avslutning av tävlingen. Robert gjorde en mycket fin flygning med sin långvingade finalflygningsmodell och landade efter 291 sekunder. Per flög sin flappermodell strax efter Sergey. Tyvärr misslyckades Per med kopplingen i starten och tappade mycket höjd. Missen gav Sergey segern med 20 sekunder över Per som tog andraplatsen med 298 sekunder.

Norbergs Flygklubb fortsätter Världscupflygandet i England om två veckor.