Norbergsframgångar på Matfors VT

23 MAR 2009 09:33
Den sista Världscuptävlingen i friflyg på is för säsongen flögs i helgen på Stödesjön utanför Matfors. Väderet var svårt och utslagsgivande med ganska mycket vind och inte helt lättfunnen termik. Underlaget på isen var svårt med mycket snö vilket gjorde modellhämtningarna mycket tuffa eftersom hämtningarna blev långa.
  • Skapad: 23 MAR 2009 09:33

Resultat Matfors VT 2009

Norbergs Flygklubb ställde upp med fyra tävlande. Under grundomgångarna i klass F1A försvann både Per Findahl och Oskar Findahl efter missar, Bror Eimar och Robert Hellgren lyckades desto bättre. Robert flög mycket säkert och inspirerat under samtliga grundstarter i klass F1A. Till finalen tog sig endast fyra tävlande vilket visar hur svårflyget det var under dagen. Den första finalflygningen på fem minuter klarade bara Robert och Sofia Holmbom från hemmaklubben. Tredjeplatsen lade Koby Cohen från Israel beslag på med ett fåtal missade sekunder i femminutersfinalen. Till den andra finalflygningen där sju minuter skulle uppnås gjorde Sofia en mycket fin flygning som klarade maxtiden. Robert letade luft länge under tiominutersperioden han hade på sig att leta och kopplade modellen när det endast återstod en minut. Tyvärr var inte luften den bästa och modellen tog mark efter två minuter och andraplatsen i F1A gick alltså till Robert Hellgren, segrade gjorde Sofia.

Klass F1B avgjordes med en finalflygning på söndag morgon där tio minuter skulle uppnås. Under lördagen då grundstarterna flögs, flög Bror Eimar lika inspirerat och säkert som Robert i klass F1A. Bror maxade i alla grundstarterna tillsammans med Mikael Dahlin från hemmaklubben och Ole Torgersen från Norge. Bror gjorde den absolut bästa flygningen i finalen och Norbergs Flygklubb fick sin första seniortitel i Världscupen för säsongen genom Brors säkra seger. Andraplatsen togs av Ole följd av Mikael på tredje plats.

Världscupen i friflyg flyttar nu till Australien, men där har Norberg inte några tävlande på plats. Troligen fortsätter Världscuptävlandet för Norbergsflygarna i slutet av april i Litauen.