Norbergssegrar på Mysingeträffen 2009

07 SEP 2009 08:30
I lördags avgjordes årets upplaga av Mysingeträffen. Under dagen låg vinden mellan 3-8 m/s med växlande molninghet. Totalt lyckades 4 tävlande flyga full tid och gick till flyoff.
  • Skapad: 07 SEP 2009 08:30

Resultat från Mysingeträffen 2009

Uttagningsserien till VM i Argentina drog igång i helgen för Norbergs friflygare. Den första tävlingen i en serie om fyra arrangerades av Norbergs Flygklubb på Alvaret på Öland. Förutom ett lyckat arrangemang tog också Norberg hem två klassegrar och viktiga poäng till landslagsuttagningen.

Mysingeträffen på Alvaret inleddes med måttlig vind och halvklart väder. Redan under den första grundstarten fanns termik och de som behärskade vinden klarade ganska lätt maxtiden på tre minuter. Alla Norbergs fyra tävlande klarade den första starten med max flygtid. Under start två till fyra ökade vinden och låg bitvis nära gränsen 9 m/s där man ska avblåsa tävlingen. Både Robert Hellgren och Oskar Findahl missade lite tid i den andra grundstarten. Per Findahl och Bror Eimar flög säkert och klarade även maxflygningarna i den hårda vinden. Både Oskar och Robert tappade ytterligare tid i var sin grundstart och slutade i mitten av resultatlistan. Per och Bror klarade samtliga fem grundstarter och gick vidare till finalen, Bror i klass F1B och Per i klass F1A.

Vinden gick ner något till den första finalstarten då de två som klarat de fem grundstarterna i klass F1B gjorde upp. Thorvald Christensen tävlande för Malmö var först i luften tätt följd av Bror. Bror hade helt klart den högsta utgångshöjden och efterom modellerna flög i samma luft var det aldrig snack om vem som skulle ta hem segern i klass F1B. Bror segrade med en flygning på 4.5 minuter, att jämföras med Thorvalds flygning på 4 minuter.

I den andra finalflygningen gjorde Mikael Holmbom tävlande för Matfors och Per Findahl upp om segern efter att de båda var ensamma om max flygtid i grundstarterna i klass F1A. Mikael gjorde en mycket hög urkoppling i fin luft, Per föjde Mikael med en ännu bättre start och från början såg Per ut som en säker segrare. Men Mikaels modell flög ut mot höger och hittade bättre luft i slutfasen av flygningen. Pers modell såg ut att flyga längre än Mikaels, men Mikael kopplade tidigare än Per så det skulle bli en strid på kniven om seger. Slutligen landade Pers modell på 325 sekunder, vilket räckte till seger över Mikael med 7 sekunder, Mikaels modell landade på 318 sekunder.

Den andra tävlingen i uttagningsserien flygs om två veckaor i Kumla och arrangeras även den av Norbergs Flygklubb.