Norbergsträffen 2016

01 MAR 2016 14:16
Norbergsträffen 2016 flögs under perfekta förhållanden i lördags. Deltagare från tre klubbar tävlade i de mindre friflygklasserna samt i en enklare F1A klass. Tävlingsplatsen var sjön Noren.
  • Skapad: 01 MAR 2016 14:16

Inledningsvid var det ganska lättfluget, stabil tjock luft gjorde det ganska lätt att maxa. Dock gjorde kylan att den nya elklassen hade svårt att få ut max effekt ur batterierna. Efter en kall morgon blev det snabbt varmare, termiken och vinden kom så småningom igång. I klass F1S segrade Tommy Eriksson Gagnef med stabila flygningar hela dagen. I klass P-30, de mindre gummimotormodellerna, segrade Göran Larsson från Norberg. I de återstående klasserna Katapult, F1H och F1A-2 behövdes det finalflygningar för att få fram segrare. I Katapult kunde en vanlig finalflygning flygas, det var hemmaklubbens Per Findahl och Eddy Astfeldt från Eskilstuna som flugit fullt. En final med två minuters maxtid skulle flygas.
Både Per och Eddy gjorde fina flygningar men Per flög längst och segrade med en flygning på 103 sekunder att jämföras mot Eddys 76 sekunder. Eftersom den västliga vinden tilltog under dagen och sjön inte räckte till för långa finalflygningar bestämdes att alla skulle ställa in sina timrar på samma tid och fusa modellerna, sedan räknades tid till marken.
Oskar Findahl, Daniel Findahl och Lennart Findahl
I klass F1H fick Kosmas mekaniska timer bestämma flygtiden som blev 68 sekunder. Tyvärr råkade Robert Hellgren ut för en trasig timer och kunde inte genomföra finalen. Det blev då bara Kosma Huber och Per Findahl, båda från Norbergsklubben, som finalflög. Kosma och Per lyckades båda flyga 74 sekunder i den första finalen men i final två hittade Per bättre luft än Kosma så Per fick med sig guldet även i klass F1H. I klass F1A-2 fanns tre med i finalen. Åter igen Kosma och Per nu med tredjemannen Oskar Findahl på startlinjen. Alla tre flög i samma luft men Oskars modell klarade termiken bäst och fusade väldigt högt efter den bestämda tiden två minuter. Men den extra höjd Oskar fick vann han säkert, en skön seger även om modellen landade en bit utanför sjön i ett träd.
Tack till alla som kom och flög !
 Oskar Findahl med F1A.