Hoppa till sidans innehåll

Nya medaljer i Salonta

20 MAJ 2019 09:38
Två Världscuptävlingar i Friflyg flögs utanför Salonta i Rumänien den gångna helgen. Per Findahl från Norbergs Flygklubb var på plats för att försvara de svenska färgerna.
  • Skapad: 20 MAJ 2019 09:38

Tävlingarna såg ut att bli två av de största under säsongen med närmare 300 piloter så många bra världscuppoäng väntade de som placerade sig i toppen.

Först ut var värdlandet Rumäniens Salonta Cup. Värdet var perfekt under dagen med svaga vindar och välmarkerad termik. Per flög stabilt under dagen och var en pilot av 56 som klarat alla grundstarterna. Arrangören hade en del problem att arrangera en så stor final, men till slut kom finalen igång nära mörkrets ankomst. Per flög i mitten av finalperioden, sju minuters tid att hitta termik och sedan 10 minuters flygtid. En bra koppling av Per men tyvärr bar inte luften så bra i början av flygningen. I slutet av flygningen flöt modellen ut bra och landade efter drygt 7,5 minuters flygtid. Tiden räckte till en hedrande sjätteplats i det stora startfältet, Anton Gorskiy, Ryssland segrade med drygt nio minuters flygtid. 

Dag två passade Ungern på att flyga sin tävling, Szabo Miklos memorial. Vädret var nästan en kopia av vädret under Salonta Cup, dock något mer vind och lite varmare. Efter en hel del regn dagarna innan tävlingarna så var fältet rejält vattensjukt. Arrangören var tvungen att lägga startlinjen på ett av de blötaste partierna på fältet eftersom vindriktningen var sämre dag två. Det gjorde utmaningen större för piloterna som fick löpa långa sträckor i mycket vatten. Per flög åter igen säkert. I grundstart tre blev det kallare och rejält svårt att hitta termik. Per letade länge och hittade en svag indikation som precis räckte till maxen. Resten av starterna satt säkert så Per var klar för final igen. Det blev samma mönster med finalerna som under Salonta Cup. 44 piloter i final och arrangören kom igen igen nära mörkrets ankomst, faktiskt 20 minuter senare än under Salonta Cup, 20:30 drog finalen igång. Något mer vind nu än under Salonta Cup. Per fick till en grym start som började glida i ensam majestät på 120 meters höjd. Alla modellerna flög in över en mindre by i vindriktningen. Pers modell försvann bakom husen strax innan nio minuters flygtid 2,8 km bort från startplatsen. När tiderna sammanställts så såg det ut som att Ron Assmuss, Tyskland segrat med en flygning strax under 10 minuter. Pers tid gav silver. Men det visade sig att tidtagningen för Ron inte stämmer och han själv lämnade in en protest mot sin egna flygtid som faktiskt var sju minuter, sportsmanship på hög nivå ! Per fick då istället guldet och fina poäng i världscupen. Anton Gorskiy, Ryssland slutade tvåa med en flygning på drygt 8 minuter, Aviv Balassiano, Israel tog hem bronset. 

Per behåller efter helgens tävlingar ledningen i totalen. Nästa tävlingar i världscupen för de svenska piloterna blir troligen tävlingarna på hemmaplan på Rinkabyfältet utanför Åhus i slutet av juni.

Skribent: Robert Hellgren
E-post: Adressen Gömd

  

Norbergs Flygklubb English Version

English version

 SweCupLogo

 

Sliglandasnurren

 

Scandinavian-Free-Flight-Week-2012_bred

 

Hans Ohlsson Memorial Cup

 

 

 

Norbergs Flygklubbs samarbetspartners:

 

 

Handelsbaken Norberg

 

Flag Counter

Postadress:
Norbergs FK - Flygsport
C/O L.G Söderlind, Stigaregatan 10
73834 Norberg

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Se all info