Hoppa till sidans innehåll

Aseatiskt Mästerskap med Norbergs flygare

09 AUG 2012 12:02
Oskar och Per Findahl var speciellt inbjudna att flyga de Asiatiska mästerskapen i Friflyg som hölls från den 15/7 - 22/7 utanför Mongoliets huvudstad Ulaanbaatar.
  • Skapad: 09 AUG 2012 12:02

Friflygsporten växer snabbt i Asien och för att få ytterligare snabbare tillväxt valde det Mongoliska Flygsportförbundet att bjuda in några Europeer att flyga mästerskapet för att de lokala flygarna skulle få extra input. Naturligtvis kunde inte Per och Oskar officiellt bli Asiatiska mästare, men två resultatlistor upprättades så inofficiellt så kunde även en icke Asiat vinna. För att locka fler flygare så bjöds det även in till Världscuptävlingen Mongolian Cup och en specialtävling kallad Mixmen, där alla friflygklasserna tävlade mot varandra. Drygt 110 tävlande deltog under tävlingsveckan.
     Under den inledande tävlingen Mongolian Cup tävlades det i klass F1H. Vädret var mycket ombytligt och en hel del regn passerade de första dagarna, regnen följdes av starka vindar vilket gjorde inledningen i klass F1H svår. Eftersom det var den inledande tävlingsdagen var organisationen inte helt perfekt och Per drabbades av en tidtagare som klockade av hans flygning 4 sekunder kort till maxen. Efter den missen flög Per mycket bra och klarade resterande flygningar med max flygtid. Det visade sig att den lilla tidtagarmissen i början av tävlingen bara var av akademisk betydelse, Per segrade, på andra plats slutade Kim Wom Chol och på tredje plats Choe Nam II, båda från Nordkorea.
     Den andra dagen flögs F1A. Vädret bättrade på sig betydligt och Per och Oskar inledde flygandet på bästa sätt, max i de två inledande flygningarna. Men i tredje starten missade Oskar lite oturligt en halvminut och var borta från finalen. Per flög säkert igenom samtliga sju grundstarter med max flygtid och tog sig som en av sex till finalen. Till kvällens final ökade vinden markant och en flytt av startlinjen skedde till en höjd på fältet. Startplatsen var nu belägen på 1580 meters höjd över havet, speciella flygförhållanden kan man lugnt påstå med den tunna luften. Per missbedömde luften i finalen och slutade sist av de sex som flög. Efter ytterligare två finalflygningar stod Mitsunobu Wada från Japan som segrare före samma två Nordkoreaner som slutade två och trea i F1H tävlingen. Oskar slutade på nionde plats i seniortävlingen och segrade i juniortävlingen.
     Tredje tävlingsdagen bjöd på F1B och Oskar tävlade. Oskar startade flygandet direkt när första grundstarten sköts igång. Per och Oskar bedömde att vädret var stabilt på morgonen, ingen termik att tala om. Men även nu gjordes en missbedömning, vädret var mycket ostadigt och luften bar dåligt så Oskars flygning landade en dryg minut kort till maxen. Men det var bara att köra vidare. Under dagen var det rejält svårfluget, men Oskar bemästrade vädret bra och klättrade i resultatlistan efter varje flygning. En miss till på futtiga tre sekunder gjorde inte mycket skillnad i resultatlistan, Oskar slutade tävlingen på en mycket hedrande femteplats och segrade klart i juniortävlingen. F1B segrare i seniortävlingen blev slutligen Sukhbat Batsuuri från Mongoliet, Mongoliets första Världscupsegrare någonsin.
     Den fjärde tävlingsdagen bjöds det in till Asiatiska mästerskapen i klass F1A. Fem länder var alltså på plats från Asien, Mongoliet, Sydkorea, Nordkorea, Japan och Kina. Men en hel del utomstående var som sagt också inbjudna till tävlingen. Vädret var som tidigare tävlingsdagar speciellt. Termiken betedde sig inte som i Europa på låg höjd, det gällde att ta det väldigt försiktigt i termikletandet och vara supernoga vilken luft som valdes. Per och Oskar klarade båda den första grundstarten säkert. I start två missade Oskar futtiga 19 sekunder. Efter den missen flög Per och Oskar mycket säkert och klarade de avslutande fem grundstarterna. Det är inte vanligt att ett mästerskap avslutas utan finaler, men det hände denna gång efter en mycket svårflugen dag. Endast två tävlanden klarade de sju grundstarterna med max flygtid och eftersom en var Asiat och en Europe så valde arrangören att inte flyga någon final, den officiella Asiatiska mästaren var redan korad och heter Chimed Ganzorig från Mongoliet. Per Findahl blev alltså delad Asiatisk mästare inofficiellt efter sitt säkra flygande under dagen. Även Oskars starka avslutning i tävlingen belönades genom en total tredjeplats i tävlingen, mycket starkt fluget av Oskar.
     Under den femte tävlingsdagen så flögs Asiatiska mästerskapen i F1B och F1C. Per och Oskar valde dock att ta en vilodag eftersom det mördande tävlingstempot började att ta ut sin rätt. Istället siktade Per och Oskar på den avslutande tävlingen, Mixman som flögs den sjätte tävlingsdagen. Under Mixman tävlade alltså klasserna F1A, F1B och F1C tillsammans, inte en vanlig tävlingsform. Eftersom tävlingsdag sex även var avslutning för tävlingsveckan, med bankett på kvällen valde arrangören ett lite speciellt upplägg. Tävlingen startade precis vid soluppgången med en femminutersmax, sedan flögs fyra starter till med hög maxtid, allt för att undvika en final. Oskar valde att starta i både klass F1A och F1B, Per flög klass F1A. De inledande flygningarna gick mycket bra för Norbergsflygarna, max i alla klasser till start tre. Men i start fyra missade tyvärr Oskar i båda klass F1A och F1B, den minsta missen kom i klass F1A där Oskar tappade en handfull sekunder. Per klarade samtliga fem starterna med max flygtid. Innan den sista grundstarten var sju man med till finalen, men sista flygningen var mycket svår och endast två man stod klara för en final när den femte grundstarten avslutats, Per Findahl i klass F1A och Artur Kaitshuk, Ryssland, i klass F1C. Oskars lilla miss i klass F1A gav slutligen en femteplats i tävlingen. Finaler ska flygas under termikfria förhållanden, men Mixman finalen skulle nu flygas mitt på dagen under mycket starka termikförhållanden, inte optimalt. Tio minuters flygtid skulle uppmnås under final ett. Både Per och Artur klarade tiden. Under den andra finalflygningen skulle även nu tio minuter flygas, men tiden att leta luft kortades ner till fem minuter. Per och Artur hittade ännu en gång perfekt termik och flög max. Efter den flygningen så valde Per och Artur att dela på segern, att flyga fler finaler kändes meningslöst under de förhållanden som rådde.
     Tävlingsveckan avslutades med en fin avslutningsbankett och en mycket vacker prisutdelning, med ministar från regeringen på plats för att dela ut priserna.

Skribent: Robert Hellgren

  

Norbergs Flygklubb English Version

English version

 SweCupLogo

 

Sliglandasnurren

 

Scandinavian-Free-Flight-Week-2012_bred

 

Hans Ohlsson Memorial Cup

 

 

 

Norbergs Flygklubbs samarbetspartners:

 

 

Handelsbaken Norberg

 

Flag Counter

Postadress:
Norbergs FK - Flygsport
C/O L.G Söderlind, Stigaregatan 10
73834 Norberg

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Se all info