Hoppa till sidans innehåll

Rapport om VM-Guldet från JVM i Salonta i Rumänien

09 AUG 2010 10:59
Det Svenska juniorlandslaget i Friflyg tog VM-Guld i Rumänien! Här nedan kan du läsa en mycket intressant rapport från tävlingen! mycket nöje :o)
  • Skapad: 09 AUG 2010 10:59

Den 1 augusti träffades det Svenska laget i Salonta för junior VM i friflyg. Laget bestod av Daniel Åsberg, Henrik Westén och Oskar Findahl, samtliga flygare från Norbergs Flygklubb. Den intensiva träningen under vintern och våren skulle nu testas på allvar. Henrik och Daniel ár fortfarande nybörjare, medan Oskar är den rutinerade i laget. Målet för VM:et var för laget att lära och få erfarenhet för framtiden, Oskar hade naturligtvis högre mål satta individuellt.
Träningen inför mästerskapen hade bestått av massor av flygträning, deltagande i flera Världscuptävlingar, fysträning samt mental träning, allt det som faktiskt behövs för att vinna VM guld. Robert Hellgren och Per Findahl har under träningen varit ledare och jobbat utifrån det träningsupplägg som Per arbetat fram under många års tävlande och som visat sig fungera mycket bra.
På kvällen den 1 augusti flögs de första träningsstarterna på det mycket stora fältet som ligger bara några kilometer från den Ungerska gränsen utanför staden Salonta. Träningen gick utmärkt och laget var redo för tävling. Men än åtrerstod en träningsdag. Laget tränade ytterligare på morgonen den dagen och allt såg mycket bra ut. taktiken för Daniel och Henrik var att plocka termik från marken. Detta gjorde grabbarna genom att Oskar var med ute med den som skule flyga och de två gjorde sedan ett gemensamt beslut om när de skulle flyga. Med 17 nationer på plats fanns alltid många modeller att titta på samtidigt som Oskar är mycket säker på att plocka termik. Träningen pågick till lunch, sedan var det modellkontroll för det svenska laget. På kvällen följde sedan sedvanlig invigning där de 17 deltagande nationerna fick visa upp sig.
Uppstigning vid 5:30 på den första tävlingsdagen då F1A, segelmodellklassen skulle flygas. Det är i denna klass som Norberg och Sverige hade fullt lag med tre tävlande. Trots att det var Daniel och Henriks första stora mästerskap visade de båda upp mycket bra lugn och genomförde den förutbestämda taktiken på ett suveränt sätt. Laget hade bestämt att Daniel och Henrik skulle flyga först i samtliga sju perioder, det finns alltid fler moeller att titta på i början av perioderna än i sluter. Sedan skulle Oskar som är mer rutinerad kunna hitta egen luft i slutet av perioden eftersom Oskar behärskar snurrekroksflygandet och kan då leta termik själv över större ytor. Det blev tre maxflygningar i den första perioden då flygtiden var 3,5 minuter. Tre mycket väl genomförda flygningar och de mer meriterade lagen som Ryssland, USA och Ukraina tittade imponerat på det Svenska lagets taktik.
Tävlingen fortsatte bra för det svenska laget. Vädret var till vår fördel med svag vind och temperaturer upp mot 33 grader. När vi gick på lunchpaus efter 4 start så ryktades det om att vi var enda laget med alla max, vi var alltså i ledning !
 
Efter lunch så gick start 5 bra, medan start 6 blev det stora eldprovet för svenskarna. Daniels flygning var kritisk till maxtiden på 3 minuter. Modellen landade 20 sekunder kort, trist... Men strax kom hela laget springande och sa att Daniels modell kolliderat med en annan modell på låg höjd. När det inträffar så säger reglerna att den tävlande får flyga om starten. Tidtagarna och lagledaren hade inte sett kollisionen så juryn tillkallades. Det behövdes vittnen för att styrka kollisionen, vilket laget snabbt fick fram så att Daniels omstart godkändes. Henrik flög som nr 2 och det blev stressigt för att hinna med en bra termikblåsa som just släppte. Henrik blev lite sen i luften och laget hann inte kolla säkerheten riktigt, vilket medförde att Henriks lina kolliderade med en annan glidflygande modell precis i kopplingsögonblicket. Det blev en enorm rekyl i Henriks modell, nästan som en explosion, i vilken höger vingspets bröts av. Nu lossnade inte vingspetsen, den bara bröts uppåt. Men modellen flög inte som den skulle och kom ut från termiken och landade 40 sekunder kort till maxtiden. Efter Henrik flög sedan Oskar, också en flygning som var kritisk, men det svenska laget lyckades vifta upp termik så att Oskar precis klarade maxtiden. Daniel avslutade start sex med en mycket säker maxflygning, skönt för det svenska laget. Inför den sjunde och sista starten hade Ukraina passerat oss i lagtävlingen. Men det gällde nu för svenskartna att hålla i maxflygningarna för att säkra en pallplats. I start 7 inledde Oskar flygandet med en säker maxflygning och med den en biljett till den individuella finalen. Per reparerade Henriks modell medan resten av laget väntade på termik för Daniel. Det var just nu ganska svårbedömt väder och laget väntade länge. Termiken kom till slut och även Daniel klarade sig vidare till finalen. Nu var det kort om tid kvar för Henrik att flyga den sista starten med den reparerade modellen. Laget valde ett  bra tillfälle for Henrik att flyga och lagen från Usa och Tyskland hjälpte svenskarna att vifta upp termik till Henrik. Helt enormt kul att se 40 ungdomar springa under den svenska modellen och vifta upp den sista maxlygningen för dagen!
När resultaten för den sista starten rapporterades visade det sig att det Ukrainska laget hade en katastrofomgång och tappade massor av tid, det svenska VM guldet i lagtävlingen var i hamn !
 
Nu väntade den individuella finalen. Daniels taktik var som tidigare att plocka luften från startlinjen och eventuellt ta hjälp från de många hjälparna som säkert skulle vifta på andra modeller i finalen. Oskar valde att springa långt från linjen för att eventuellt hitta egen luft som ingen annan skulle hinna med, två olika taktiker alltså för det svenska laget.
Oskars krafter var på upphällningen och det kom inte någon bra luft. Starten räckte till en flygning på 3 minuter vilket gav Oskar 9 platsen i den individuella tävlingen. Daniels taktik fungerade bättre denna gång, en bra flygning som landade strax efter 4 minuter och gav Daniel en mycket meriterande 6 plats i hans första mästerskap, bara att gratulera ! Ryssland tog förstaplatsen i den individuella tävlingen med USA på andra plats. Henrik slutade pá 17 plats, också det en mycket bra placering i det första mästerskapet för Henrik.
Den andra tävlingsdagen flögs F1B, gummimotorklassen, och Sverige hade Oskar med på startlinjen. Oskar genomförde tävlingen på ett lysande sätt. Vid flera tillfällen plockade Oskar termiken först av alla som väntade på startlinjen och alla flög sedan på Oskars modell. De sju grundstarterna var snart avklarade och Oskar var med i sin andra final. Oskar genomförde en perfekt flygning i finalen och landade efter drygt 4 minuter, vilket gav en mycket bra 5 plats i tävlingen. Polen tog förstaplatsen och även här fick USA silver.
 
Nu var egentligen Sveriges VM över flygmässigt, den sista tävlingsdagen skulle F1P (Motorklassen) flygas och här har Sverige inga tävlande. Men sent på kvällen innan tävlingen nämde Oskar att han någon gång skulle vilja flyga alla tre klasserna när vi satt med det tyska laget. Strax erbjöds Oskar att låna en modell till nästkommande dag. Juryn och tävlingsledningen godkände den mycket sena anmälan från det svenska laget och Oskar lyckades genomföra 4 flygningar. Tiderna blev inte så bra, men Oskar genomförde i alla fall alla tre tävlingsdagarna och fick samtidigt lära sig F1P-klassen !
Henrik, Oskar, Per och Daniel på prispallen!!
Henrik, Oskar, Per och Daniel på prispallen!! 
Prisutdelningen och banketten som sedan följde efter reservdagen blev naturligtvis mycket lyckade for det svenska laget, en riktig höjdare att se det svenska laget ta plats högst upp på pallen med nationalsången i bakgrunden.
 
När VMet var avklarat flögs Salonta Cup, Rumäniens Världscuptävling. Oskar, Per och Kosma Huber, alla från Norbergs Flygklubb,deltog i klass F1A medan Henrik och Daniel valde att avstå tävlingen. Vädret var bra under dagen och Per tog sig till final i det stora startfältet. Oskar tappade lite tid i två starter och fick alltså inte vara med i finalen. Kosma tappade också tid i en start och missade finalen. Drygt 20 tävlande hade klarat sig vidare till den första finalflygningen då 5 minuter skulle flygas. Per gjorde en mycket bra start med sin flappermodell och klarade precis 5 minuter. Det visade sig att också Jeno Voros från Ungern klarat maxtiden, så en ny finalflygning på 7 minuter fick genomföras. Per väntade på att Jeno skulle flyga och flög sedan i samma luft som Jeno. Det mörknade rejält men tidtagarna hade ändå inga problem att följa modellerna till marken drygt en kilometer bort. Per segrade med en minuts marginal, en säker seger som gav Per fina poäng i Världscupen. Per ligger i skrivande stund pá andra plats i Världscupen, leder gör Sergey Makarov, Ryssland.
Jenö Vörös, Per Findahl & Oliver Cai
Jenö, Per och Oliver
Skribent: Robert Hellgren

  

Norbergs Flygklubb English Version

English version

 SweCupLogo

 

Sliglandasnurren

 

Scandinavian-Free-Flight-Week-2012_bred

 

Hans Ohlsson Memorial Cup

 

 

 

Norbergs Flygklubbs samarbetspartners:

 

 

Handelsbaken Norberg

 

Flag Counter

Postadress:
Norbergs FK - Flygsport
C/O L.G Söderlind, Stigaregatan 10
73834 Norberg

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Se all info