Hoppa till sidans innehåll

Referat av Findahls från Ukraina

04 AUG 2008 21:13
Oskar Findahl svarade för en enastående insats när juniorVM i friflyg flögs utanför Kiev i Ukraina. Efter mycket taktiskt bra flygande kunde Oskar kliva upp pá prispallen och ta emot bronsmedaljen när tävlingen var över.
  • Skapad: 04 AUG 2008 21:13

Oskar inledde tävlandet i klass F1B på bästa sätt med en lysande taktisk flygning i första grundstarten. Oskar väntade länge innan han vevade motorn på sin modell och tog en fin termikblåsa i slutet av perioden. Andra grundstarten var svårare än den första. Oskar kom med i bra luft, men termiken bar sådär. Maxtiden klarades precis. Tredje starten var en riktig höjdare och maxtiden klarades säkert. Även den fjärde starten var mycket säker. Till den femte perioden ändrades vädret efter att ett stort moln parkerat sig över startområdet. Efter start fyra hade 14 tävlande klarat alla maxflygningar, men det visade sig att start fem blev ödestigen för många. En svag termikblåsa gick efter 20 minuter, men många rasade ur termiken och missade. Oskar var iskall och väntade istället för att flyga. Efter ytterligare några minuter gick en svag termikblåsa till som många missade i, Oskar väntade. I slutet av perioden kom en bra indikering på termik och Oskar fick en mycket fin maxflygning, otroligt taktiskt bra fluget av Oskar. I sjätte start ökade vinden en hel del, Oskar flög lite sent i en termikblåsa, men tillfället var ändå bra valt. Tyvärr kurvade inte Oskars modell med så bra i vinden så han kom i slutet av blåsan där det inte bar så bra och det blev en miss med 13 sekunder. Inför sista grundstarten låg Oskar på femte plats i tävlingen, tre tävlande återstod med max flygtid och en tävlande hade endast missat en sekund, men sedan var Oskars tid den bästa. Den sista starten blev även den svår eftersom vinden var stark. Oskar väntade dock ut en fin termikblåsa och satte en säker max. Endast en tävlande Paul Coutineau, Frankrike, klarade alla starterna med max flygtid och blev således Världsmästare i klass F1B. Det visade sig att både junioren från Litauen och från Ukraina som hade full tid efter sjätte start tappade tid i sista starten och Oskar klättrade alltså upp till en mycket hedrande tredjeplats i tävlingen. Andraplatsen togs av Evan Simon från USA, han missade en futtig sekund under grundstarterna.

 

Innan Världsmästerskapen flögs uppvärmningstävlingen Antonov Cup. Vädret var mycket sämre än under mästerskapen med vind och regn. Oskar flög tävlingen med sin reservmodell, men valde även här starttillfällena mycket säkert och inledde med fyra maxflygningar. Den femte starten räckte inte riktigt, det blev en miss med 10 futtiga sekunder. En säker maxflygning i sjätte, men ytterligare en liten miss i sista, totalt tappade Oskar 30 sekunder. Fem tävlande klarade alla maxflygningar, Oskar lade beslag på en mycket bra 16 plats i seniortävlingen och segrade strax före ryssen Sergey Serebryanik i juniortävlingen. Mycket bra Världscuppoäng till Oskar efter den segern eftersom deltagandet i juniortävlingen var stort och Oskar kunde kassera in bonuspoäng. Även Per Findahl deltog i Antonov Cup. När Oskar tävlade i F1B passade Per på att tävla i den mindre segelklassen, F1H. Per flög hem fem säkra maxflygningar och var en av tre till flyoffen, finalen. Per fick till en perfekt start i bra luft och modellen landade efter 213 sekunder vilket räckte till en säker seger i tävlingen. Mikhail Kosonozhkin, Ryssland, tog hem andraplatsen med tiden 177 sekunder i finalen.

 

Under tävlingens andra dag flög Per klass F1A, den stora internationella klassen där Per leder Världscupen. Vädret var mycket svårt med mycket stark och byig vind. Per inledde med en säker maxflygning, men hade lite otur i andra starten när modellen rasade ur en bra termikblåsa. Den tredje flygningen var inte bra från Pers sida, ett dåligt valt tillfälle och en miss av termiken med kort flygtid som resultat. Man hade nu ett långt uppehåll för att vänta in en minskning av vinden och de två avslutande grundstarterna flögs i skapligt väder. Per avslutade med två maxflygningar och klättrade upp till en tiondeplats i resultatlistan trots ganska mycket missad tid, detta visar att det var svårfluget under dagen. Tävlingen vanns av Dmytro Grygoryv, Ukraina. Han var ensam om att flyga fem minuter i den första finalflygningen. För Per var resultatet bra med tanke på den totala Världscupen där Per fortfarande har en bra ledning.

 

Norbergs flygklubb gör nu ett uppehåll i tävlandet tills Europamästerskapen för seniorer flygs i Bulgarien i början av september. Norbergs flygklubb har med fyra tävlande i dessa mästerskap. I klass F1B junioren Oskar Findahl och Bror Eimar. I klass F1A flyger Robert Hellgren i laget och Per Findahl ska flyga som försvarande mästare efter vinsten i Odesa för två år sedan.

Skribent: Robert Hellgren

  

Norbergs Flygklubb English Version

English version

 SweCupLogo

 

Sliglandasnurren

 

Scandinavian-Free-Flight-Week-2012_bred

 

Hans Ohlsson Memorial Cup

 

 

 

Norbergs Flygklubbs samarbetspartners:

 

 

Handelsbaken Norberg

 

Flag Counter

Postadress:
Norbergs FK - Flygsport
C/O L.G Söderlind, Stigaregatan 10
73834 Norberg

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Se all info