Hoppa till sidans innehåll

Två pallplatser för Per i Rumänien

18 MAJ 2015 16:00
Förra helgen (8-10/5) flögs två välbesökta Världscuptävlingar i friflyg utanför staden Salonta i Rumänien. Norbergs Flygklubb hade Kosma Huber och Per Findahl på plats.
  • Skapad: 18 MAJ 2015 16:00

Under lördagen flögs Salonta Cup som arrangerades av Rumänien. Vädret var superbt med svag vind och sol, men termiken var inte alltid lätt. Kosma fick kort flygtid i en start i grundomgångarna och gick inte till final. Per flög säkert igenom alla sju grundstarterna och var klar för finalen. Vinden drog igång ordentligt till finalen så arrangören tvingades vänta med finalflygningarna tills alldeles innan mörkret lade sig då vinden gick ner något. För att avgöra tävlingen bestämdes att en finalflygning med maxtiden nio minuter skulle flygas. Per gjorde en perfekt flygning som tog mark efter 460 sekunder. Tyvärr gjorde vinden att modellerna drog iväg flera kilometer ner i vinden, detta i samband med den sena finalen gjorde att en del misstag i tidtagningen gjordes. Fredric Aberlenc från Frankrike utsågs till segrare med en tid över åtta minuter trots att han bara flög 430 sekunder, troligen tog tidtagarna tid på fel modell. Även andraplatsens tid av Szilard Szijjarto från Rumänien diskuterades. Men Pers 7 min och 40 sekunder räckte ändå till tredjeplatsen i tävlingen. 

Inför tävling nummer två, Szabo Miklos memorial, som arrangerades av Ungern lovades sämre väder under eftermiddagen. Tävlingen började med liknande väder som under lördagen och som under lördagen var termiken också svår. Många toppflygare tappade tid under grundomgångarna men Kosma och Per flög säkert. Efter start fyra kom den utlovade stormen. Åska och störtregn gjorde att ett långt uppehåll fick göras. Uppehållet blev till slut så långt att man fick anse grundomgångarna avklarade och de 22 som klarat max under dessa gick till final. Både Kosma och Per gjorde mycket bra flygningar i den avslutande niominutersfinalen. Per flög ihop 362 sekunder. Kosma hade lite otur med tidtagningen och fick lite kortare tid än han egentligen flög. Missen kostade troligen Kosma en pallplacering. Pers tid räckte till seger och fina poäng i Världscupsammandraget. Bernard Trachez, Frankrike slutade på andra plats 20 sekunder bakom Per och Aviv Balassiano Israel slutade trea. 
I skrivande stund ligger Per på andra plats i totala Världscupen och Kosma på plats fem. För Norbergs Flygklubb fortsätter Världscupflygandet i slutet av juni med de tre tävlingarna som Sverige, Norge och Danmark arrangerar i Skåne. Norbergs Flygklubb står som huvudarrangör för den svenska tävlingen.
Skribent: Robert Hellgren

  

Norbergs Flygklubb English Version

English version

 SweCupLogo

 

Sliglandasnurren

 

Scandinavian-Free-Flight-Week-2012_bred

 

Hans Ohlsson Memorial Cup

 

 

 

Norbergs Flygklubbs samarbetspartners:

 

 

Handelsbaken Norberg

 

Flag Counter

Postadress:
Norbergs FK - Flygsport
C/O L.G Söderlind, Stigaregatan 10
73834 Norberg

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Se all info