Oskar 2:a på JSM och uttagen till JVM i F3K 2011

08 JUN 2010 10:24
Under två dagar flögs Svenska Mästerskapen i F3K utanför Örebro. Tävlingen fungerade också som uttagningstävlingen till landslaget 2011 då det första Världsmästerskapet i klassen kommer att flygas i Arboga.
  • Skapad: 08 JUN 2010 10:24

På kortet: Axel Wallin, Stisse Brebäck och Oskar Findahl

Resultat som PDF

Läs mer om tävlingen på modellsegelflyg.se

F3K är en tävlingsgren där radiostyrda segelmodeller kastas upp med diskusteknik. Flygaren ska efter kastet utnyttja termik för att utföra olika moment, totalt 16 stycken. Tidspressen för varje moment är 10 minuter. Flygare från Norbergs Flygklubb har tränat klassen under ett par år och har lyckats ta sig upp till översta hälften av sverigeeliten, men till den absoluta toppen bland seniorerna har norbergsflygarna en bit kvar. Under tävlingarna i Örebro var endast Per Findahl och Oskar Findahl representerade från norbergsklubben.

Den första tävlingsdagen flögs under perfekta förhållanden och totalt genomfördes 9 moment under dagen. Norbergsflygarna lyckades bäst i momentet "sista flygningen" där den sista flygningen skulle vara minst fem minuter, där lyckades både Per och Oskar att flyga max. Båda lyckades också bra i momentet där de två sista flygningarna skulle flygas med maxtiden fyra minuter, där blev det full pott för Per medan Oskar missade lite, men var ändå nära max tid.

Ställningarna efter första dagen visade att Oskar hade grepp om andraplatsen i juniortävlingen och Per låg runt plats 15 plats bland seniorerna. Några omgångar under lördagen saboterades för norbergsflygarna eftersom radioutrustningen krånglade. Till söndagens flygande var detta problem lösta, endast en mindre skada på en modell gjorde att en omgång spolierades för Per, annars gick söndagens flygande stabilare för norbergsflygarna. Per lyckade än en gång med full pott i momentet "sista flygningen", Oskar hade stabila resultat i många moment, men utan fullpoängare. Bästa momenter för Oskar under söndagen blev det moment där man börjar att flyga 30 sekunder och sedan höjs flygtiden med 15 sekunder/flygning.

När resultaten från dagarna två slutligen var sammanställda visade det sig att Oskar behållit sin andraplats. Segrade i juniortävlingen gjorde Stisse Brebäck från Stockholm med 7709 poäng, Oskar kom alltså tvåa med 7483 poäng och tredjeplatsen togs av Axel Wallin, också från Stockholm, med 7238 poäng. Dessa tre är Sveriges juniorlag när VM flygs nästa sommar.

I seniortävlingen var det extremt tätt i toppen, endast 18 poäng skiljde de fyra främsta piloterna. Svensk mästare blev Jonas Blomdahl från Örebro med 12930 poäng. Per Findahl klättrade i resultatlistan under söndagen och lade slutligen beslag på niondeplatsen med 11566 poäng.

Gänget vid F3K SM 2010