Oskar Findahl 3:a i klass F1A vid Junior EM i Rumänien

10 AUG 2009 08:05
Europamästerskapen i friflyg för juniorer som hölls i Salonta, Rumänien, är nu avslutat. Norbergs unga friflyghopp, Oskar Findahl, gjorde en kanoninsats under mästerskapen och tog hem en mycket välförtjänt bronsmedalj i klass F1A. Totalt deltog 41 av Europas bästa F1A juniorer från 16 länder.
  • Skapad: 10 AUG 2009 08:05

Länk till mästerskapets hemsida

Vädret under tävlingsdagen var mycket svårt och utslagsgivande. En tryckande värme med temperaturer upp mot 35 grader och mycket hög luftfuktighet gjorde flygförhållandena svåra. Långa perioder var det helt vindstilla och när luften stod helt stilla var det mycket svårt att hitta någon termik. Termikletandet i det vädret var mycket tufft för de tävlande eftersom det krävdes mycket löpning med modellen på linan och långa förflyttningar.
Oskars vanliga tävlingsklass är F1B, gummimotorklassen. Men i år var även Oskar kvalificerad att delta i klass F1A, segelmodellklassen. Oskar började tävlingsdagen i F1A pá bästa sätt med en maxflygning i den första perioden där m an flög en förlängd maxtid på 3,5 minuter. Fortsättningen på de återstående sex grundstarterna var som sagt svåra, men Oskar flög mycket säkert och satte den ena maxen efter den andra. Många flygningar var taktiskt lysande bra och Oskar imponerde stort med tanke på att just F1A inte är hans huvudklass. När den sjunde grundstarten flugits var det 11 av de 41 startande kvar med max flygtid. Vädert under den första finalflygningen där fem minuter skulle flygas var svårt eftersom temperaturen sjönk en del och en vind på några meter per sekund bőrjat blåsa. Oskar letade termik drygt fem minuter av tiominutersperioden han hade på sig. Han hittade en fin indikation på bra luft och gjode en kanonstart med sin långvingade finalflygningsmodell. Modellen gled fint och landade 36 sekunder kort till fem minuter. Två tävlande flög längre än Oskar, Dmytro Gruskovskiy, Ukraina segrade på 283 sekunder och Ambroz Vrtovec, Slovenien, tog hem andraplatsen med tiden 277 sekunder. Oskars 264 sekunder räckte alltså till en mycket hedrande tredjeplats.
Den andra tävlingsdagen flögs Oskars huvudklass F1B. Den dagen började inte så bra för Oskar efter ett felkast i den första perioden och några missade sekunder. Oskar kastde under hela dagen nágot osäkert, men maxade ändå fram till den sjunde och sista perioden, då den andra missen för dagen kom. Starttillfället var inte dåligt, men Oskars modell kom ändå inte riktigt med i den fina luften och landade efter 150 sekunder. Oskars flygtid räckte slutligen till en 14 plats i tävlingen, segrade i den andra finalflygningen gjorde Alexander Kulakovskiy, Ukraina.
Efter EM flögs världscuptävlingen Salonta Cup på samma flygfält som mästerskapen. Från Norberg deltog här Oskar Findahl och Per Findahl. Oskar fortsatte det säkra flygandet och maxade säkert de sju inledande grundstarterna. Per missade lite tid i den sjätte grundstarten och missade finalflygningarna. I den första finalen skulle sju minuter flygas. Oskar och Per diskuterade modellval i finalen och slutligen valdes den långa finalflygmodellen liksom under mästerskapen. Modellvalet var tyvärr inte bra eftersom vinden var för stark. Oskar hade svårigheter att kontrollera modellen under termikletningen och gjoden en dålig urkoppling. Ett försök gjordes att ta ner modellen under 20 sekunder för att få en omstart, men tyvärr landade modellen på 21 sekunder och tävlingen var över för Oskar. Oskars fina flygande under dagen belönades ändå med en anraplats i juniortávlingen, mánga tappade tid under grundstarterna i det svåra vädret och endast två juniorer klarade sig till finalen. Segrade i juniortävlingen gjorde en av de Rumänska juniorerna.