Oskar Findahl imponerade i Klass F1B under helgens två World Cup tävlingar.

06 SEP 2011 14:11
Den gångna helgen arrangerade Norbergs Flygklubbs friflygare Världscuptävlingen Swedish Cup. Tävlingsplatsen var Rinkabys övningsfält strax utanför Kristianstad i skåne. Hela 14 nationer kom till start, de längst resande kom från Argentina och USA.
  • Skapad: 06 SEP 2011 14:11

Resultat från tävlingarna

Lördagsmorgonen började med mulet väder och ganska lättfluget väder för Swedish Cup. Arrangemanget flöt på bra under grundomgångarna och Norbergs deltagande gäng flög också bra. Norgbergs F1A flygare Per Findahl och Robert Hellgren stod som ansvariga för hela arrangemanget men försökte ändå genomföra tävlingen, inte en helt lätt uppgift att både hålla i trådarna för tävlingen och samtidigt hålla fokus på flygandet. Robert tappade lite tid i grundomgång ett medan resten av norbergsgänget maxade. Under start två så var också vädret bra och norbergsgänget flög stabilt men under start tre ökade vinden rejält och turbulensen tilltog också vilket gjorde det svårfluget. De enda två norbergsflygarna som lyckades hålla ihop maxflygandet i samtliga fem grundstarterna och ta sig till final var Per Findahl i klass F1A och Oskar Findahl i klass F1B.

Finalflygandet började med final i klass F1A där sju minuter skulle flygas, nio tävlande hade klarat av konststycket att maxa samtliga grunomgångar och fanns således med i finalen. Per flög en bra flygning med sin flappermodell och fick tiden 248 sekunder, tiden räckte till femte plats i tävlingen. Segrade gjorde den tjeckiska junioren Daniel Rössler som hittade bäst termik i finalen och landade på 388 sekunder. Andraplatsen togs hem av Bill Colledge, England och tredjeplatsen av Janar Sell från Estland.

Till finalen i klass F1B hade sex tävlande klarat sig. Oskar vevade sin gummimotor men fick inte in så mycket energi som han hoppats på. Men mästaren på termikplockning lyckades hitta fantastiskt fin luft och fick till den längsta flygningen i finalen trots låg utgångshöjd. Modellen landade efter 248 sekunder och även klass F1B fick alltså en juniorsegrare genonom Oskars fina flygning. Hela pallen blev faktiskt svensk denna gång. På andra plats slutade Thorvald Christensen och på tredje plats slutade Göran Trogen.
I juniortävlingen i klass F1B så segrade naturligtvis Oskar efter den fina finalflygningen, på andra plats kom Tomas Mackus, Litauen och på tredje plats Jurijs Ancans, Lettland.
I juniortävlingen i klass F1A segrade Daniel Rössler. På andra plats slutade Oskar Findahl och på åttonde plats norbergsflygaren Nikol Huber.

När Sverige har Rinkabyfältet bokat kör även Danmark sin Världscuptävling, Nordic Cup of Denmark samma helg. Söndagen började med mer vind och soligt men mindre turbulent än under lördagen. Norbergsflygarna fortsatte att flyga stabilt och maxade med några få undantag i de inledande grundstarterna. I slutet av tävlingen så missde dock norbergsflygarna mer. Robert Hellgren som flugit mycket inspirerat och bra under dagen kopplade sin modell i ett fint område luft i den sista grundstarten med hade otur och råkade ut för turbulens som tog ner modellen innan maxtiden var uppnåd. Även Per Findahl, Oskar Findahl och Kosma Huber missade tid i klass F1A. Bättre gick det för F1B flygarna, både Oskar Findahl och Bror Eimar klarade alla grundomgångarna och var klara för final. Bror gjorde en enormt fin finalflygning med bra höjd och fin luft. Bror blev ensam om att klara maxtiden på fem minuter och tog hem segern. Oskar hittade lite sämre luft denna gång men lade ändå beslag på en mycket meriterande fjärdeplats i seniortävlingen. På andra plats slutade Viktor Rosonoks, Lettland och på tredje plats Tony Luman, Estland.
I klass F1A segrade Lucas Cuffa från Argentina, Per Findahl blev bästa svensk och norbergare på sjätte plats med sina tappade 10 sekunder under grundomgångarna.
I juniortävlingen i klass F1B segrade Oskar igen med Tomas Mackus, Litauen på andra plats och Jurijs Ancans, Lettland på tredje plats.
I juniortävlingen i klass F1A segrade Willi Hervig, Tyskland och Tereza Vojsepka, Tjeckien kom på andra plats och Nikol Huber på en mycket fin tredje plats.

Helgens alla tävlingar sammanställdes också till årets Nordiska Mästerskap i Friflyg. Under fredagen flög Norge tävlingen Ut på Tur som inte hade Världscupstatus. Den tävlingen tillsammans med resultaten från Swedish Cup och Nordic Cup of Denmark blev alltså tillsammans Nordiska Mästerskapen 2011. Norbergs Flygklubb fick en Nordisk Mästare genom Per Findahls seger i klass F1A. Per missade bara 10 sekunder genom hela tävlingserien och tog en säker seger. Även Robert Hellgren fick med sig en medalj genom att ta hem tredjeplatsen i klass F1A.